Tøybleier og fjerning av avføring!

02.06.2017
av Vivian Hartvigsen

Når man aldri har brukt tøybleier før, og ikke har lest eller hørt så mye om det, er ens første reaksjon ofte: «Tøybleier? Jamen, hva hvis babyen bæsjer?! Hvordan skal vi få bleiene rene? Bæsj i vaskemaskinen!?» Tøybleier er dog ikke det griseriet mange kanskje tror, takket være det vi kaller rispapir.


Rispapir, fleecepapir eller engangsinnlegg er supertynne ark av mykt papir som man legger øverst i bleia nærmest barnets hud. Når man så skifter bleie, gjør man slik:


1) Hvis barnet bare har tisset, kan man legge rispapiret til vask sammen med bleia. Rispapir er i utgangspunktet engangsinnlegg, men tåler vanligvis et par runder i vaskemaskinen.


2) Hvis barnet har bæsjet, kan man riste avføringen ned i do og deretter kaste rispapiret i søpla. Hvis avføringen bare er griseri og ikke av typen man kan riste løs, kaster man rispapiret med avføringen på i søpla. Rispapir skal ikke skylles ut i do, ettersom det kan tette til rørene.


Dersom babyen er nyfødt og foreløping kun får morsmelk eller morsmelkerstatning, trenger man ikke å bruke rispapir dersom man ikke ønsker det. Denne typen avføring løses nemlig lett opp i vaskemaskinen og skylles ut med vaskevannet.


For større babyer som er godt i gang med fast føde og har fast, klumpete avføring, kan man (hvis man vil) bruke et tynt polyesterinnlegg i stedet for rispapir. Disse innleggene kalles ofte stay dry-innlegg eller innlegg for tørr stump. De gjør at tøybleia føles litt tørrere mot huden, men har også den funksjonen at de gir lett slipp på avføring, slik at du kan riste innlegget over do og bli kvitt det meste. Deretter vasker du innlegget sammen med bleia. I aller verste fall, om barnet vanligvis har fast avføring, men en dag er dårlig i magen og avføringen ikke lar seg riste løs – da får du heller si farvel til det innlegget og kaste det i søpla, om du ikke orker å skylle det for hånd..


Slike tynne engangsinnlegg, som rispapir og fleecepapir, må ikke forveksles med absorberende engangsinnlegg til hybridbleier. Sistnevnte er tykkere innlegg som kan brukes i stedet for vaskbare innlegg. Rispapir og fleecepapir har ingen absorberingsevne, men tisset går rett gjennom og ned i bleia og hindrer kun avføringen i å sette seg fast i tøybleias stoff.


Hva da med de skitne bleiene etter at man har fjernet avføringen? Det er kanskje noen små flekker igjen på stoffet, men det gjør ingenting – det fikser vaskemaskinen. De skitne bleiene legger man i en våtpose (vanntett pose) fram til vaskedagen. Da vrenger man bare posen inn i maskinen og vasker posen også sammen med bleiene. Kjør en skylling før du starter hovedvasken, så får du unna det verste. Deretter kan du fylle opp maskinen med håndklær, laken og annet hvis det er plass. Tøybleier skal vaskes på 60 graders langprogram – da dør alle bakterier, og bleiene blir hygienisk rene.


Ingen fare, altså – det er ikke noe verre med bæsjebleier når det gjelder tøybleier enn engangsbleier. Kanskje det til og med er lettere – tøybleier holder som oftest avføringen inni bleia slik at du slipper bæsj oppover babyens rygg eller utover lårene, som ikke er uvanlig ved bruk av engangsbleier. Og babystumpen må jo vaskes uansett valg av bleie..


PS: Vil du slippe bæsjebleier helt (eller redusere antallet), kan du jo forsøke deg på EC (elimination communication), hvor du leser babyens signaler og uttrykk og holder den over potte/do/annen beholder ved behov. Det finnes masse bøker og informasjon om dette på nettet hvis du vil lese mer.