Barnehagestart? Tøybleier i barnehagen

09.08.2017
av Vivian Hartvigsen

Mange lurer på hvilke tøybleier som fungerer best i barnehagen. Skal du kjøpe nye tøybleier til barnehagestart, kjøp gjerne en romslig størrelse som kan passe lenge – om barnet allerede er i barnehagealder (og ca. 10-12 kg eller mer), kan det være greit med en størrelse som ikke vokses ut av med en gang. Romslige størrelser har dessuten som oftest plass til ekstra innlegg. Hva du trenger av innlegg er avhengig av hvor mye barnet tisser, men det kan være greit å ha litt ekstra absorberingsevne å gå på i barnehagen dersom de ikke skifter bleie like ofte der som dere gjør hjemme. Og jo mindre «løse deler», jo bedre! Hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig, så unngå løse innlegg som kan falle ut, som må brettes e.l.


  • Lommebleier holder alle innleggene trygt inni lommen.
  • Alt-i-to-bleier blir lettvinte med kneppeinnlegg ferdig kneppet på plass (knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier for å gjøre det så enkelt som mulig).
  • Alt-i-ett-bleier med lomme til ekstra innlegg er også lettvinte.

Gi de ansatte et lite kurs i bleiene og vis dem hvordan de tar dem på riktig. La dem prøve et par ganger mens du ser på og kan hjelpe til. En våtpose med glidelås til å ha brukte bleier i, er nok også en nødvendighet. Legg et ark rispapir/fleecepapir klart inni hver bleie.


Noen forslag til barnehagebleier:Bruk den som en lommebleie og legg et godt absorberende innlegg inni lommen. Prøv en Geffen hampfleeceprefold inni (str. M/L passer fint i str. 2), eller AppleCheeks 3-lags bambusinnlegg med et hampinnlegg i tillegg.Til Simplee følger det med to kneppeinnlegg i frotté av bambusviskose. Legg disse inni lommen og bruk Simplee som en lommebleie. Du trenger nok et ekstra innlegg i tillegg til barnehagebarn, f.eks. Geffen Super hampinnlegg eller et Nuggles bretteinnlegg i bambusviskose.Knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier. Innleggene i hamp eller bambusviskose absorberer bra. Bruk eventuelt en nattbooster kneppet fast under daginnlegget for ekstra absorberingsevne.Denne er ikke like stor i størrelsen som bleiene ovenfor, men burde likevel holde til bleieslutt for de fleste - og mange ønsker alt-i-ett-bleier til barnehagebruk. Denne har innside i hampblanding som absorberer veldig bra. I tillegg har den en lomme som du kan legge et ekstra innlegg inni. Det lange kneppeinnlegget kan du brette og stappe fronten av det inn i lommen, så blir det mindre løse deler for de barnehageansatte å håndtere.


PS: Bleieslutt før barnehagestart? Dersom du har noen uker igjen før barnehagestart, og barnet er over 18 mnd gammelt, kan du jo vurdere å ta pottetreningen før barnet begynner i barnehage. Sjekk boka «Oh Crap! Potty Training» av Jamie Glowacki for tips!