Hvilke tøybleier varer lengst?

13.11.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier vaskes mye på høy temperatur, og det er ikke til å komme fra at dette forårsaker slitasje – slik mye bruk og vask forårsaker slitasje på alle typer stoff. Når man skal begynne med tøybleier og lurer på hvilken type man skal satse på, kan det jo være greit å tenke litt på hvor lenge man ønsker å bruke bleiene. Er det viktig for deg å kunne bruke tøybleiene til mer enn ett barn, eller kanskje du ønsker å kunne selge bleiene etter bruk, kan det være lurt å velge en av de mer holdbare typene tøybleier.


Alt-i-ett-bleier og lommebleier er veldig lettvinte og gir raske bleieskift, og det er jo selvsagt en kjempefordel. Men det er ikke de bleiene som varer aller lengst, ettersom du må vaske hele bleia på 60 grader etter hvert enkelt bruk. Har du størrelsesinndelte bleier (S, M, L) som du bytter ut ettersom barnet vokser, vil de vare lenger enn onesize-bleier som brukes og vaskes i ett kjør hele bleieperioden. Vil du at dine lommebleier eller alt-i-ett-bleier skal holde ekstra lenge, kan det være lurt å ha ekstra mange, slik at ikke de samme bleiene brukes og vaskes hele tiden. Unngå også bruk av tørketrommel og la dem heller lufttørke.


Todelte systemer, hvor du har et absorberende lag innerst og et separat vanntett sperrelag ytterst, er en tøybleietype som vanligvis er mer holdbar. Da kan du vaske det absorberende innerlaget (formsydd bleie, brettebleie, prefold eller alt-i-to-innlegg) separat på 60 grader etter hver bruk, og heller håndvaske sperrelagene/bleieskallene eller vaske dem på finvask 40 grader i vaskepose. Da blir det mindre slitasje på sperrelaget, og det vil holde seg vanntett lengre. Det er ikke så mye bakterier i babytiss, og den glatte overflaten er lett å få ren. Dette forutsetter at sperrelaget/bleieskallet består kun av glatt, laminert PUL (laminert polyester) og ikke har noen deler i mikrofleece. Har det kommet mye avføring på sperrelaget, er det likevel lurt å vaske det på 60 grader, og det kan også være greit å vaske det på 60 grader av og til. 40 graders vask anbefales framfor 30 grader ettersom det er lettere å løse opp kroppsvæsker i vann som har minimum kroppstemperatur, men her kan du prøve deg fram hva du syns gir best resultat. Du kan også eventuelt bare skylle sperrelaget i varmt vann og henge det til tørk. Fordelen med et todelt system er også at du kan tørke det absorberende innerlaget i tørketrommelen dersom du har behov for det, og la sperrelagene lufftørke. Og uansett om sperrelagene blir utslitt før innerlagene, blir det rimeligere å erstatte kun sperrelaget og ikke hele bleia.


Hvis man velger et todelt system, hvilke absorberende innerlag er da mest holdbare? Det er jo slik at jo mindre strikker, knapper og borrelåser, jo færre deler som kan blir ødelagt eller slitt etter lang tids bruk. Prefolds kan bli hullete og tynnslitte etter lang tids bruk, men vil mest sannsynlig kunne brukes til flere barn før de blir utslitt. De tåler også tørketrommel godt. Formsydde bleier varer også lenge, sannsynligvis også til flere barn, men her er det gjerne strikker som kan bli mindre elastiske samt knapper og borrelås som over tid kan slutte å feste optimalt. De fleste formsydde bleier kan du likevel regne med å kunne bruke til minst to-tre barn. Alt-i-to-innlegg fins i flere varianter: bretteinnlegg tåler mye vask og tørketromling, og i likhet med brettebleier og prefolds vil de holde lenge. Innlegg med knapper kan også tørketromles og vil kunne brukes av flere barn, men knappene er jo da det svake punktet.


Uansett valg, så husk å ikke vaske bleiene på mer enn 60 grader, unngå blekemidler/klor, ikke bruk natron/eddik for ofte, unngå tørketrommel hvis du kan, og ha mange bleier i rotasjon. Slik vil du kunne ha glede av bleiene lengst mulig.