Disse feilene bør du unngå!

25.10.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier er ikke vanskelig, men det er litt mer å tenke på enn ved bruk av engangsbleier. Her er noen vanlige nybegynnerfeil å unngå!


1) Man vasker ikke bleiene ordentlig inn før bruk

De fleste tøybleier – dvs. de absorberende stoffene – må vaskes 6-10 ganger på 60 grader før bruk for å kunne absorbere skikkelig. Dropper man det, vil ikke stoffene klare å holde på særlig mye væske, og det resulterer i tisselekkasjer.


2) Man bruker ikke mange nok/tykke nok innlegg

Noen barn tisser veldig mye.. også nyfødte! Tøybleier bør skiftes etter 2-3 timer, men hvis bleia er gjennomvåt allerede før det, så trengs ekstra innlegg.


3) Man forventer evig liv av tøybleiene

Tøybleier får mye juling! Ikke mye annet som vaskes så ofte og på så høy temperatur. Det medfører slitasje, både at det absorberende stoffet brytes ned og at det vanntette ytterlaget blir mindre vanntett. Opplever man tisselekkasjer med brukte tøybleier eller tøybleier som er i bruk på barn nr. 2, kan en mulig grunn være at bleiene er utslitt – det gjelder særlig lommebleier og alt-i-ett-bleier hvor alle delene vaskes på 60 grader etter hvert bruk. Hvor lenge bleiene varer, kommer også an på hvor mange man har i rotasjon og vaskerutinene.


4) Man får ikke tatt bleia ordentlig på

Tøybleier skal sitte godt og tett inntil kroppen. Det skal ikke være noen gliper noe sted. Den skal sitte godt, men ikke strammere enn at du lett får en finger inn under strikkene. Er man veldig redd for å stramme for mye og tar bleia for løst på, blir det garantert lekkasjer!


5) Man skifter ikke bleie ofte nok

En vanlig tøybleie bør skiftes etter 2-3 timer. Skal du ut på en lengre tur og vet at det ikke blir mulighet for bleieskift på en stund, så trengs ekstra mange/tykke innlegg. En tøybleie kan ikke sitte på i timesvis uten tisselekkasjer – når stoffet er fullt av tiss og ikke kan absorbere mer, vil overflødig væske finne veien ut av bleia.


6) Man bruker tøymykner, oljer og salver

Tøymykner i skyllevannet vil legge igjen en hinne på tøybleias absorberende stoffer slik at det blir vannavvisende i stedet for absorberende. I tillegg vil bruk av tradisjonelle bleiesalver/sinksalver og oljer til vask av stumpen legge igjen rester på stoffene som kan være vanskelig å få bort i vask. Med samme resultat - væske preller av stoffene i stedet for å trekkes inn i dem. Ved behov for salver, bruk et rispapir nærmest stumpen slik at du slipper å få salven rett på bleia.