Tøybleier på natten

06.06.2018
av Vivian Hartvigsen

Vurderer du å bruke tøybleier på natt, men har ikke kommet helt i gang ennå? Eller er du ikke helt fornøyd med din nåværende løsning og trenger noen forslag til alternativer? I dette innlegget går jeg gjennom de vanligste typene nattbleier og gir noen generelle råd samt foreslår noen av våre favorittprodukter til natt. Noen opplever mye tisselekkasjer på natten med engangsbleier og hopper rett i det med tøybleier på natt. Noen bruker tøybleier på dagen, men syns det er vanskelig å komme i gang med det på natten.

Tøybleier på natt byr på litt flere utfordringer enn tøybleier på dag siden nattbleiene skal være på i ekstra mange timer. Flere ting skal klaffe:


  • Barnet må være komfortabelt – det må ikke være noe som klemmer og strammer, og barnet skal ikke våkne opp med vedvarende røde merker etter stramme strikker og stive kanter.
  • Bleia må være tykk og absorberende nok til å holde på store mengder tiss.
  • Materialet mot huden må være komfortabelt for barnet – noen barn sover best om huden føles tørr, og huden skal ikke være rød og sår om morgenen.


For noen blir det nok litt eksperimentering før man finner sin favoritt, men det er mange muligheter å prøve! Det er ikke noen regler for hva man «må» bruke på natten – så lenge kriteriene over oppfylles, kan man bruke hvilken bleietype man måtte ønske. Her er dog tre populære nattbleievarianter:


1) Formsydd bleie med ekstra innlegg og sperrelag i ull eller PUL (laminert polyester) utenpåFormsydd bleie med ullsperrelag er en klassiker på natten, og mange sverger til denne kombinasjonen. Fordelen er at en formsydd bleie absorberer mye, også på sidene, og det er lett å legge til ekstra innlegg enten inni eller utenpå den formsydde. Romslige ullsperrelag som f.eks. Disana sine puster godt, er myke og komfortable for barnet og har plass til tykk bleie under. Man kan velge en ekstra tykk formsydd bleie spesielt beregnet for nattbruk eller bruke en hvilken som helst formsydd og legge til ekstra innlegg - avhengig av hvor mye barnet tisser. Noen foretrekker et stay dry-materiale innerst mot huden, som gjør at bleia føles tørrere for barnet, mens andre igjen syns det fungerer greit uten. Man kan naturligvis bruke et sperrelag i PUL utenpå den formsydde bleia i stedet for ull dersom man ønsker det, bare det er romslig nok.


Sloomb formsydd nattbleie Petit Lulu nattbleie Geffen Super BG stay dry Disana ullbukser2) Lommebleie stappet med ekstra innlegg


Lommebleie går også fint an å bruke på natten, så sant man får plass til tykke nok innlegg inni lommen uten å ødelegge passformen. Bleia må ikke bli så tykk at man ikke får den til å sitte godt og tett inntil kroppen uten gliper. Mange lommebleier er foret med mikrofleece som jo føles tørrere mot huden, så da trenger man ikke nødvendigvis noe ekstra stay dry-innlegg oppå.


Elemental Joy Geffen hampfleece prefold BG mikrofiberinnlegg


3) Bleieskall i PUL med ekstra tykke innlegg inni


Bleieskall i PUL er en annen god mulighet på natt. Da velger du antall innlegg eller tykkelse på innleggene etter behov – gjerne et ekstra tykt bretteinnlegg/prefold eller bretteinnlegg+boostere, eventuelt daginnlegg pluss nattbooster. Du kan gjerne legge et stay dry-innlegg innerst mot huden ved behov. Velg et bleieskall av den romslige typen hvis du trenger ekstra tykke innlegg inni.Blueberry Capri Flip Flip mikrofiber med stay dry Geffen hampfleece


Noen generelle nattbleie-tips:


  • Legg gjerne et mikrofiberinnlegg øverst i bleia (da under et stay dry-innlegg eller annet tynt innlegg, ettersom mikrofiber ikke bør ligge rett mot huden). Dette vil absorbere tiss raskt og hjelpe til å fordele væsken til lagene under.
  • Hamp og bambusviskose er gode materialer å ha i nattbleier, da de absorberer mye.
  • Lommebleier eller bleieskall med innlegg er blant de mykere mulighetene på natt, så det kan være et alternativ for deg som ikke bruker tørketrommel og som syns at formsydde bleier blir stive etter vask når de lufttørkes.
  • Formsydd med dobbeltstrikket ullbukse som trekkes opp, gir mye absorberingsevne, også på sidene, men vanligvis også den største bleierompa. Vurder bleieskall med innlegg eller lommebleie for en litt nettere løsning. Supertynne nattbleier i tøy vil dog ikke absorbere nok på natten, unntatt hvis barnet tisser svært lite.
  • Mange barn har det best med et lag tøybleievennlig bleiesalve på stumpen om natten.
  • Ullbukser med sømmer som gnager? Prøv å bruke buksa på vrangen, slik at sømmene vender ut i stedet.
  • På morgenen kan det være lurt å skylle nattbleiene i kaldt vann før du legger dem i bleiebøtta/våtposen, for å redusere lukt – nattbleier er jo gjerne de bleiene som er aller mest fulle av tiss og lukter aller mest.


Avvenningstruser på natten?

Mange som har litt større barn som fortsatt tisser i senga om natten, lurer på om en avvenningstruse kan være et alternativ. Avvenningstruser er dog kun beregnet på et lite uhell – f.eks. når barnet tisser bittelitt før det innser at det må skynde seg til potta/doen. Den vil ikke holde på en full mengde tiss, da vil det bli vått igjennom.