Oslo - Gåsungen
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Butikk i Oslo, Thereses gate 46

SOLHATTER fra Pure Pure!

Årets første levering av solhatter er her!

Tøybleieguide

Vil du komme i gang med tøybleier? Her får du en guide for nybegynnere. Husk at når det gjelder tøybleier, så varierer det en del fra person til person hva slags bleier man liker best, hvordan man vasker dem osv. Informasjonen her er ment som et utgangspunkt. Etter hvert som du begynner å bruke tøybleier, vil du sikkert få dine egne framgangsmåter og favoritter! Lykke til, og send oss gjerne en e-post hvis det er noe du vil spørre om - eller kom innom butikken vår dersom du befinner deg i Oslo! Ønsker du å handle tøybleier for minst 1000 kr, og trenger personlig veiledning/kurs, kan du avtale tid for dette før åpningstid lørdager. Ta kontakt hvis du ønsker dette.

- Tøybleier vs engangsbleier - hvorfor velge tøybleier?
- Tøybleier på 1-2-3 - kortversjonen!
- Er ikke tøybleier ekkelt?! Hvordan fjerne avføring?
- Hvor mange tøybleier trenger jeg?
- Tilskudd til innkjøp av tøybleier
- Hvilke tøybleier er best? Hva skal jeg velge?
- Tøybleier og tilbehør - hva trenger man?
- Tøybleier til nyfødt
- Nattbleier - kan man bruke tøybleier om natten også?
- Kan man bruke tøybleier i barnehagen?
- Hvordan vasker man tøybleier?
- Hvor ofte skal man vaske tøybleier? Tar det mye tid?
- Hvordan oppbevarer man skitne tøybleier?
- Hva er stripping av tøybleier? Hvordan strippe tøybleier?
- Hvilke materialer er tøybleier laget av?
- Hvordan lanoliserer man sperrelag i ull?
- Hva bør jeg tenke på før jeg tar i bruk nye tøybleier?
- Tåler tøybleier sinksalve, kremer, oljer etc.?
- Hvordan bruke tøybleier ute på tur?
- Hva skal jeg gjøre dersom tøybleiene lekker?

Tøybleier vs engangsbleier - hvorfor velge tøybleier?

Dersom du ønsker å redusere din avfallsmengde og minske din families belastning på miljøet, kan kanskje tøybleier være noe for deg. Et barn som bruker engangsbleier, bruker ca. 5000 bleier i løpet av bleieperioden. Det blir omtrent ett tonn med søppel, det – søppel som ikke kan gjenvinnes, som er tungt nedbrytbart og som slipper ut klimagasser ved forbrenning. Engangsbleier må dessuten produseres i store mengder med dertil tilhørende forbruk av ressurser, og de må stadig transporteres til butikkene og til søppelfyllinga. Tøybleier trenger man ikke så mange av, og de kan brukes om og om igjen – velger du en holdbar type, kan du til og med bruke de samme bleiene til flere barn eller selge dem videre når barnet er ferdig med dem.

Tøybleier har også andre fordeler, som at de som regel lukter mindre enn engangsbleier, og med tøybleier vil du sannsynligvis oppleve færre avføringslekkasjer enn med engangsbleier.

Vask tøybleiene på maks. 60 grader, fyll opp vaskemaskinen, bruk miljøvennlig vaskemiddel og lufttørk bleiene utendørs dersom mulig – da blir miljøbelastningen minst mulig.

Tøybleier på 1-2-3 - kortversjonen!

Venter du barn og vet at du vil bruke tøybleier? Eller har du kanskje barn allerede og syns at det blir veldig mye søppel av engangsbleiene – og har lyst til å prøve tøybleier? Mye å sette seg inn i? Her får du en kort introduksjon som hjelper deg i gang på 1-2-3!

Miljø: Med tøybleier kan du spare miljøet for ca. 5000 engangsbleier per barn. Sjekk med din kommune om de tilbyr et tilskudd til innkjøp av tøybleier – mange kommuner tilbyr dette for å redusere mengden restavfall.

Antall bleier: For å bruke tøybleier på heltid, trenger du ca. 24 bleier. Dersom du vasker annenhver dag, og bleiene bruker en dag på å tørke, har du da til 8 bleieskift per dag. Bæsjer barnet veldig ofte, får du supplere med flere bleier etter behov, eller vaske oftere. Husk at dersom tøybleiene er pent brukt, kan de selges etter bruk eller brukes til neste barn, og du kan også trekke fra kostnaden for engangsbleier (minst 3000 kr per bleiebarn om du velger de aller billigste engangsbleiene).

Fjerne avføring: For å enkelt fjerne avføring fra tøybleiene, legger du et ark rispapir/fleecepapir inni bleia nærmest stumpen. Rispapiret er veldig tynt og har bare én funksjon – å fange opp avføring. Etter bruk kan du riste det over do, og deretter kaste det i søpla - eller kaste det rett i søpla dersom det bare er griseri. Er babyen nyfødt og bare får melk, trenger du ikke rispapir. Da kan du legge bleiene med alt innhold rett i vaskemaskinen hvor alt løses opp og skylles ut.

Oppbevaring: Skitne tøybleier oppbevares i en såkalt våtpose eller søppelbøtte/dunk med en bleiebøttepose oppi fram til vaskedagen. Når du skal vaske dem, vrenger du posen inn i vaskemaskinen.

Vask: Tøybleier vaskes på 60 grader. Kjør en kald skylling før hovedvasken og legg gjerne inn håndklær, sengetøy og annen 60-gradersvask også dersom det er plass i maskinen. Kjør en kald skylling etter hovedvasken også. Tøybleier varer lengst dersom du lufttørker dem, men enkelte tøybleietyper tåler tørketromling på lav temperatur ved behov.

Typer tøybleier:

En tøybleie består av et absorberende stoff inni og et vannavvisende stoff utenpå.

Tøybleier fås i to typer:

- Todelte systemer, hvor det absorberende stoffet og det vannavvisende ytterlaget (kalt sperrelag eller bleieskall) tas på hver for seg

- Systemer hvor det absorberende stoffet og ytterlaget sitter sammen og det bare er én del å ta på barnet.

Formsydde bleier, prefolds og brettebleier er alle todelte systemer. Disse er ikke vannavvisende i seg selv og brukes derfor med et sperrelag utenpå. Lommebleier, alt-i-to-bleier og alt-i-ett-bleier er alle tøybleietyper hvor det absorberende stoffet er festet i det vannavvisende stoffet på en eller annen måte. Lommebleier har en lomme hvor du legger innlegget (det absorberende stoffet) inni, med alt-i-to-bleier kneppes eller legges innlegget inni sperrelaget, og med alt-i-ett-bleier er alt sydd sammen til en fiks ferdig bleie.

Hvilken tøybleietype du skal velge, kommer an på din personlige preferanse og budsjett. Kort sagt er lommebleier, alt-i-ett-bleier og alt-i-to-bleier enklest i bruk, men de er også de dyreste. Brettebleier og prefolds er billige, men krever litt innsats i form av bretting. Formsydde bleier er midt i mellom et sted. Les litt om de forskjellige typene og prøv gjerne litt forskjellig før du investerer i et helt sett.

Du kommer raskt inn i det med tøybleier – sett i gang og prøv, og du finner snart dine favoritter og egne framgangsmåter. Klar til å hoppe i det? Sjekk f.eks. startpakkene våre her!

Er ikke tøybleier ekkelt?! Hvordan fjerne avføring?

Bæsjebleier kan være en utfordring å skifte, enten det gjelder tøybleier eller engangsbleier.. Men det er ikke noe særlig verre med tøybleier enn med engangsbleier. Vaske babystumpen må man uansett, og det er ikke alle babyer som liker å ligge stille imens! En stor fordel med tøybleier er at de som oftest holder bedre tett slik at du slipper at «bæsjeeksplosjoner» lekker ut av bleia og over på barnets klær.

Når man aldri har brukt tøybleier før, og ikke har lest eller hørt så mye om det, er ens første reaksjon ofte: «Tøybleier? Jamen, hva hvis babyen bæsjer?! Hvordan skal vi få bleiene rene? Bæsj i vaskemaskinen!?» Tøybleier er dog ikke det griseriet mange kanskje tror, takket være det vi kaller rispapir.

Rispapir, fleecepapir eller engangsinnlegg er supertynne ark av mykt papir som man legger øverst i bleia nærmest barnets hud. Når man så skifter bleie, gjør man slik:

1) Hvis barnet bare har tisset, kan man legge rispapiret til vask sammen med bleia. Rispapir er i utgangspunktet engangsinnlegg, men tåler vanligvis et par runder i vaskemaskinen.

2) Hvis barnet har bæsjet, kan man riste avføringen ned i do og deretter kaste rispapiret i søpla. Hvis avføringen bare er griseri og ikke av typen man kan riste løs, kaster man rispapiret med avføringen på i søpla. Rispapir skal ikke skylles ut i do, ettersom det kan tette til rørene.

Dersom babyen er nyfødt og foreløping kun får morsmelk eller morsmelkerstatning, trenger man ikke å bruke rispapir (dersom man ikke ønsker det for å f.eks. unngå flekker på bleiene). Denne typen avføring løses nemlig opp i vaskemaskinen og skylles ut med vaskevannet.

For større babyer som er godt i gang med fast føde og har fast, klumpete avføring, kan man (hvis man vil) bruke et tynt polyesterinnlegg i stedet for rispapir. Disse innleggene kalles ofte stay dry-innlegg eller innlegg for tørr stump. De gjør at tøybleia føles tørrere mot huden, men har også den funksjonen at de gir lett slipp på avføring, slik at du kan riste innlegget over do og bli kvitt det meste. Deretter vasker du innlegget sammen med bleia. I aller verste fall, om barnet vanligvis har fast avføring, men en dag er dårlig i magen og avføringen ikke lar seg riste løs – da får du heller si farvel til det innlegget og kaste det i søpla, om du ikke orker å skylle det for hånd..

Slike tynne engangsinnlegg, som rispapir og fleecepapir, må ikke forveksles med absorberende engangsinnlegg til hybridbleier. Sistnevnte er tykkere innlegg som kan brukes i stedet for vaskbare innlegg. Rispapir og fleecepapir har ingen absorberingsevne, men tisset går rett gjennom og ned i bleia og hindrer kun avføringen i å sette seg fast i tøybleias stoff.

Hva da med de skitne bleiene etter at man har fjernet avføringen? Det er kanskje noen flekker igjen på stoffet, men det gjør ingenting – det fikser vaskemaskinen. Hvis du syns at det av og til er for mye som har havnet på stoffet, kan du eventuelt tørke bort det verste med dopapir. De skitne bleiene legger man i en våtpose (vannavvisende pose) fram til vaskedagen. Da vrenger man bare posen inn i maskinen og vasker posen også sammen med bleiene. Kjør en skylling før du starter hovedvasken, så får du unna det verste. Deretter kan du fylle opp maskinen med håndklær, laken og annet hvis det er plass. Tøybleier skal vaskes på 60 graders langprogram – da dør alle bakterier, og bleiene blir hygienisk rene.

PS: Vil du slippe bæsjebleier helt (eller redusere antallet), kan du jo forsøke deg på EC (elimination communication), hvor du leser babyens signaler og uttrykk og holder den over potte/do/annen beholder ved behov. Det finnes masse bøker og informasjon om dette på nettet hvis du vil lese mer.

Hvor mange tøybleier trenger jeg?

Antallet tøybleier du trenger til heltidsbruk, varierer etter hvor ofte du skifter, hvor ofte du vasker og hvor lang tid bleiene bruker på å tørke. Du må som regel skifte en tøybleie etter 2-4 timer og selvfølgelig straks barnet har bæsjet. Ca. 20-24 bleier kan være et greit utgangspunkt dersom du vasker annenhver dag. Suppler med flere ved behov - f.eks. bæsjer noen nyfødte veldig ofte og trenger flere bleier enn dette. I tillegg kommer eventuelt egne nattbleier, om du ønsker det til litt større babyer som sover lenge og tisser mye. Ca. 4-5 nattbleier totalt pleier å være nok til barn som ikke skiftes på om natten. Bruker du et todelt bleiesystem med absorberende bleie+separat sperrelag, trenger du 6-8 sperrelag i tillegg til bleiene. Jo flere bleier man har i omløp, jo mindre sliter man på hver enkelt av dem. Det er derfor særlig viktig å ha mange nok bleier i rotasjon om man bruker onesize-bleier - de skal jo vare til bleieslutt. Det er også lurt å ha noen i reserve i tilfelle barnet blir sykt og trenger flere bleieskift e.l.

Tilskudd til innkjøp av tøybleier

En del kommuner tilbyr innbyggerne tilskudd til innkjøp av tøybleier, for å redusere kommunens avfallsmengde. Her er noen eksempler:

Bor du i kommunene Aurskog-Høland, Enebakk, Fet, Gjerdrum, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo, Sørum eller Rømskog? ROAF, som håndterer husholdningsavfallet i disse kommunene, tilbyr opptil 2500 kr i tilskudd til barnefamilier som vil bruke tøybleier. Med omtrent 2000 barn født hvert år i disse kommunene, ville miljøet blitt spart for omtrent 2000 tonn med søppel dersom alle disse brukte tøybleier i stedet for engangs! Sjekk ROAFs nettside for mer informasjon.

Dersom du er bosatt i Oslo kommune og har barn under 2 år, kan du få inntil 1000 kr i støtte til innkjøp av tøybleier. Renovasjonsetaten ønsker å hjelpe småbarnsfamilier i gang med tøybleier. Du må være folkeregistrert i Oslo for å kunne motta tilskuddet. Du kjøper først inn de tøybleiene du ønsker, deretter sender du inn kvittering, søknad og fødselsattest for barnet til kommunen - senest 6 måneder etter at du har kjøpt tøybleiene. Du kan lese mer om tøybleietilskuddet og søke her.

Bor du i en av kommunene Bø, Hjartdal, Notodden eller Sauherad? Interessert i å teste tøybleier? Da kan du få en gratis startpakke. IRMAT, som håndterer avfallet i disse kommunene, ønsker å bidra til reduserte avfallsmengder og tilbyr derfor en gratis startpakke til småbarnsforeldre som vil begynne med tøybleier. Les mer om tøybleieprosjektet til IRMAT her, og kontakt IRMAT for å be om din startpakke her.

Bor du i Bergen eller omegn og ønsker å prøve tøybleier? Da kan du få inntil 1000 kr i tilskudd. BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap) tilbyr inntil 1000 kr i støtte til småbarnsfamilier som ønsker å kjøpe inn tøybleier. Du må være bosatt i en av BIRs eierkommuner for å motta støtten: Askøy, Bergen, Fusa, Kvam, Os, Osterøy, Samnanger, Sund eller Vaksdal. Du kan lese mer om ordningen og søke her.

Hvilke tøybleier er best? Hva skal jeg velge?

Det fins utrolig mange forskjellige tøybleier, slik at alle skal finne noen som passer. Foreldre har ulike preferanser og budsjett, og barn fins i alle mulige størrelser og fasonger. Det er vanskelig å gi et entydig svar på hvilke bleier som er de beste ettersom hvilke tøybleier man foretrekker, er så individuelt. Her er allikevel noen enkle, generelle tips:

Brettebleier, knytebleier og prefolds er billige bleier. Formsydde+sperrelag er mest lekkasjesikre og enkle å gjøre mer absorberende med ekstra innlegg etter behov . Alt-i-ett (aio) tøybleier, alt-i-to tøybleier og lommebleier gir enkle og raske bleieskift.

Mange som skal kjøpe tøybleier til nyfødt og gjerne vil bruke tøybleier på heltid fra dag 1, velger billige bleier ettersom man helst bør ha mange (du vet jo ikke om babyen kommer til å bæsje 15 ganger om dagen eller én gang hver tiende dag) og dessuten vil man kanskje legge mer penger i onesize-bleier senere. En haug med brettebleier er sjeldent bortkastet – de kan brettes på mange måter for å passe babyer fra nyfødt og helt opp til bleieslutt, de tørker raskt etter vask og kan også brukes til gulpekluter, smekker og alt mulig annet. En annen mulighet er prefolds, som er enkle og raske å brette. De kan også (særlig de i hamp og bambus) brukes som innlegg i andre bleier når barnet blir større. Formsydde bleier koster litt mer, men de er veldig enkle i bruk og som oftest den mest lekkasjesikre løsningen. Formsydde bleier er også enkle for besteforeldre og andre som vil hjelpe til med bleieskift. Med brettebleier, prefolds og formsydde bleier trenger man et vanntett bleietrekk (sperrelag) i tillegg.

Dersom du har en litt eldre baby eller småbarn og vurderer å begynne med tøybleier, kan det være greit å kjøpe litt forskjellige typer bleier og prøve dem før du bestemmer deg. Brettebleier og knytebleier passer fint til større babyer og barn, men da kan man nok etterhvert trenge noen ekstra innlegg for å øke absorberingsevnen. Prefolds fins i flere størrelser fra nyfødt til bleieslutt og er som regel enkle å ta på. Formsydde bleier absorberer mye og er enkle å ta på (med et romslig nok sperrelag kan du øke absorberingsevnen enda mer med ekstra innlegg). Alt-i-ett, alt-i-to eller lommebleier er veldig enkle og raske å ta av og på.

Har du planlagt å bruke bleiene til to eller flere barn, vil du kanskje vurdere et system med forskjellige størrelser etter alder. One size-bleier som blir brukt i ett kjør fra fødsel til bleieslutt, risikerer å bli såpass slitt at du ikke kan bruke dem til mer enn ett barn (selv om det av og til går helt fint). One size-bleier kan derimot være kjekt dersom du har «to tette» som bruker bleier samtidig, ettersom de da kan bruke de samme bleiene.

Hva du velger, kommer altså an på både budsjett og personlige preferanser og hva som passer til nettopp ditt barn. Det går selvfølgelig an å kombinere ulike typer bleier. For eksempel kan man ha en grunnoppsetning med prefolds+sperrelag og i tillegg noen alt-i-ett-bleier for raske bleieskift når man er på steder med begrensede stellemuligheter (på toget, i svømmehallens garderobe..). Eller om man har flest alt-i-to-bleier, kan man ha noen formsydde+sperrelag til lengre turer og soving på dagtid.

Tøybleier og tilbehør - hva trenger man?

I tillegg til selve bleiene er det kjekt å ha en bleiebøtte og to bleiebøtteposer (store våtposer) til oppbevaring av brukte bleier. Bleiebøtteposen har du oppi bleiebøtta, og på vaskedagen vrenger du den inn i vaskemaskinen og vasker den sammen med tøybleiene. Det kan derfor være kjekt å ha to, slik at du kan ha en i bruk når den andre er til vask. Det er også praktisk å ha noen våtposer til oppbevaring av brukte bleier ute på tur eller i barnehagen. Mange bruker engangsinnlegg av rispapir eller fleecepapir i sine tøybleier for enklere rengjøring, så noen ruller med dette kan man også eventuelt trenge. Eventuelt kan man også ha noen vaskbare innlegg i mikrofleece eller andre innlegg for tørr stump. Disse gjør at bleiene føles tørrere mot huden, og de kan også brukes i stedet for fleecepapir - rister du dem over doen, løsner avføring relativt lett.

Tøybleier til nyfødt

Venter du barn og har bestemt deg for at du vil bruke tøybleier til babyen? Vanskelig å vite hvilke bleier du skal begynne med? Her får du en oversikt over noen av de mest populære løsningene til nyfødt og svarene på noen vanlige spørsmål!

Noen bleier er delt inn i størrelser som f.eks. small, medium og large eller 1 og 2. Da begynner man med den minste størrelsen og kjøper bleier i større størrelser ettersom barnet vokser. Utvalget av størrelsesinndelte bleier er begrenset, da veldig mange foretrekker onesize-bleier som tilpasses barnets størrelse ettersom det vokser. Størrelsesinndelte bleier er dog en god løsning for mange. Størrelsesinndelingen gir en god passform tilpasset barnets vekt, og ettersom bleiene byttes ut underveis, får man ikke like mye slitasje på dem og kan som regel selge dem etter bruk eller spare dem til neste barn.

Ellers velger mange en av disse løsningene:

- Nyfødtbleier. Mange som vet sikkert at de vil bruke tøybleier helt fra starten, velger å investere i tøybleier i nyfødtstørrelse, for deretter å gå gradvis over til onesize-bleier når babyen har blitt litt større.

- Å gå rett på onesize-bleier. Uansett hvilken bleietype du velger, passer de fleste onesize-bleier fra ca. 4-5 kg. Det vil si at hvis babyen veier mindre enn dette ved fødselen og/eller har veldig tynne bein, vil du kanskje måtte supplere med engangsbleier til å begynne med til babyen har lagt på seg litt. Noen få onesize-bleier vil kunne brukes fra ca. 3 kg.

Onesize-bleier er veldig populært, og utvalget av onesize-bleier er stort. De fleste velger da lommebleier, AI2 (alt-i-to) eller AIO (alt-i-ett-bleier). Onesize-bleier justeres med knapper i høyden foran og med knapper eller borrelås rundt livet. Slik kan bleia vokse med barnet og varer til bleieslutt for de fleste. Onesize-bleier kan virke ganske store, tykke og klumpete til å begynne med. Dette vil naturligvis gå seg til ettersom barnet vokser.

Ønsker du å unngå engangsbleier helt, eller om du vil ha en nett og liten tøybleie de første ukene, er nyfødtbleier et godt valg. Hvor lenge du kan bruke dem, varierer veldig. Noen barn er små ved fødselen og kan bruke nyfødtbleiene i flere måneder. Noen er store ved fødselen eller legger på seg i et raskt tempo, og vokser kanskje ut av bleiene etter noen uker. Uansett brukes nyfødtbleier i en såpass kort periode at de ikke rekker å slites så mye (så sant de er vasket riktig og tatt godt vare på). Du kan derfor godt bruke dem igjen til neste barn eller selge dem videre. Om du bruker nyfødtbleier en periode før du går over til onesize, vil du jo også få litt mindre slitasje på onesize-bleiene.

Brettebleier og prefolds er populære til nyfødt hvis man vil ha en rimelig løsning før man kjøper inn onesize-bleier. Noe bretting kreves, og det kan være lurt å sette i gang å øve før babyen og «ammetåka» kommer! Brettebleier og prefolds tørker raskt etter vask, slik at du snart kan ta dem i bruk igjen. Over disse bleiene trenger du et sperrelag i ull eller PUL (laminert polyester).

Orker man ikke tanken på bretting, er formsydde bleier en god løsning. De brukes også med et sperrelag over. Formsydde bleier er sydd i fasong og er raske og enkle å ta på babyen – og lette å forstå også for besteforeldre eller andre som kanskje hjelper til med bleieskift. Formsydde bleier har som regel strikker rundt lår og liv. De sitter derfor godt inntil kroppen og holder løs nyfødtavføring inni bleia. Formsydde bleier bruker lengre tid på å tørke enn brettebleier, du må derfor ha litt flere i rotasjon dersom du ikke bruker tørketrommel.

Det kan være lurt å kjøpe litt forskjellige typer sperrelag om du velger brettebleier, prefolds eller formsydde. Da har du litt å veksle mellom slik at strikkene i sperrelaget ikke klemmer på samme sted hele tiden – det kan redusere risikoen for røde merker dersom barnet har følsom hud. Du kan også se hvilket som passer best til nettopp ditt barn og eventuelt kjøpe flere av din favoritt. Sperrelag trenger ikke å vaskes inn slik som de absorberende delene av tøybleiene gjør, så de kan du ta raskt i bruk etter innkjøp (én vask anbefales før bruk).

Alt-i-ett-bleier fins også i nyfødtstørrelse og er jo veldig raske og enkle å skifte. Det kan være lurt å prøve noen forskjellige typer på barnet før man investerer i et helt sett, slik at man er sikker på at passformen er god. Her har du bare ett lag med bleie, så da gjelder det at den sitter godt!

Alt-i-to-bleier fins også til nyfødt, men en del syns at man ikke får brukt bleieskallet om igjen særlig mange ganger ettersom nyfødtavføring er løs og lett kan havne utenfor innlegget og i strikkene på bleieskallet. Bæsjer ikke babyen særlig ofte, kan det dog være en økonomisk og lettvint løsning.

Mange velger en kombinasjon av tøybleier til nyfødt. Noen syns f.eks. at det er greit å bruke brettebleier hjemme, men vil heller ha formsydd eller AIO ute på tur. Her er det mange muligheter, og man må ikke gå for kun én type.

Hvor mange tøybleier trenger man til å begynne med? Ca. 20-24 bleier er greit å starte med, dersom du vasker annenhver dag. Så kan man heller supplere med flere bleier dersom man ser at det trengs (f.eks. hvis babyen bæsjer veldig ofte og bruker veldig mange bleier i løpet av en dag). Velger du en bleietype som trenger sperrelag over (brettebleier, prefolds og formsydde), trenger du altså ca. 20-24 bleier og ca. 6-8 sperrelag. Så lenge sperrelaget ikke er tilgriset eller altfor vått, kan det brukes om igjen ved neste bleieskift. Sperrelag tørker også raskt etter vask, slik at du ikke trenger å vente så lenge på å bruke dem igjen.

Kort sagt kan de fleste tøybleier uten ull eller PUL (laminert polyester) tørketromles på lav temperatur dersom du mangler gode muligheter for lufttørking, selv om tromling gir litt mer slitasje enn lufttørking. Bleier med PUL bør som oftest lufttørkes. Sjekk gjerne produsentens vaskeanvisninger for nettopp dine tøybleier.

Trenger man egne nattbleier til nyfødt? Den første tiden hjemme med nyfødt går ofte dag og natt litt i ett. Babyen er oppe om natten og spiser, og da skifter man kanskje bleie når man er oppe. Noen babyer bæsjer også om natten, og da må man jo uansett skifte. Dersom babyen ikke bæsjer om natten, og sover godt i lengre perioder, eller om du mater babyen i sengen og ikke står opp med den, vil du kanskje vurdere en nattbleie som kan sitte på i flere timer. Du kan eventuelt legge til ekstra innlegg til dagbleiene i første omgang og se om det holder. Om babyen tisser mye, kan det være lurt med egne nattbleier.

Hva med navlestumpen? Navlestumpen bruker noen dager på å falle av og skal holdes ren og tørr frem til navlen har grodd. Noen tøybleier har en nedsenking foran, slik at navlestumpen ikke havner inni bleia. En del tøybleier til nyfødt er også laget for å sitte lavt i livet, under navlen. Bleier som går over navlen går også fint an å bruke. Avføring pleier ikke å komme opp på magen, og det er ikke mye bakterier i babytiss - og så skifter man gjerne bleie ofte på de nyfødte, slik at de ikke ligger våte lenge.

Hva med rispapir da, trenger man det til nyfødt? I utgangspunktet trenger man ikke å fjerne avføring fra nyfødt før bleia legges til vask, så rispapir trenger man som regel ikke til å begynne med. Så lenge babyen bare får morsmelk, så fikser vaskemaskinen det. Avføringen løses opp i vannet og skylles ut - det gjelder også mekonium/barnebek (den nyfødtes første avføring). Får babyen morsmelkerstatning, skal det heller ikke være noe problem for vaskemaskinen - men hvis du selv syns at det er for mye bæsj i bleiene (hvis bæsjen er mer tykk og grøtete enn flytende) kan du gjerne fjerne det verste med dopapir før du legger bleia til vask, eller sette i gang med rispapir.

HJELP! Jeg føler meg fortsatt helt "lost" og klarer ikke å bestemme meg! Kan du ikke bare fortelle meg hva jeg skal velge?! Det er ikke mulig å komme med en universalløsning som passer perfekt for alle, ettersom det fins omtrent like mange meninger om tøybleier som det fins tøybleieforeldre... Men hvis du føler deg totalt oppgitt og bare vil ha et forslag til hvor du kan begynne, så foreslår jeg følgende: dersom du har et begrenset budsjett, kjøp en blanding av prefolds, brettebleier og formsydde i nyfødtstørrelse, ca. 20-24 stk, og 6-8 sperrelag i nyfødtstørrelse. Har du et romsligere budsjett og/eller ikke ønsker å brette bleier, kjøp ca. 16-18 formsydde bleier og 6-8 AIO-bleier av litt forskjellige merker i nyfødtstørrelse, pluss 4-5 sperrelag. Da har du noe å begynne med og kommer i gang! Det kan bli for få bleier for en del nyfødte, da vasker du i så fall oftere til å begynne med og kjøper flere bleier av den typen du liker best. Kjøp også 2-3 tøybleier i onesize, som du kan begynne å prøve på babyen når den har nådd 4-5 kg. Så ser du hvilke av disse du liker og vil fortsette med. Tenk på at det meste av pent brukte tøybleier kan selges eller spares til neste barn. Det viktigste er å komme i gang - snart får du erfaring med tøybleiebruk og egne meninger om hva du syns fungerer best!

Se Gåsungens utvalg av nyfødtbleier her!

Nattbleier - kan man bruke tøybleier om natten også?

Det er fullt mulig å bruke tøybleier også på natt. Du vil trenge en ekstra tykk bleie på natten, eller ekstra mange innlegg.

 

Når babyen er helt liten og ny, er man kanskje oppe flere ganger hver natt og gir den mat - dersom man da skifter bleie i samme slengen, kanskje man klarer seg med dagbleiene også på natten. Men etterhvert når babyen begynner å sove lengre om gangen (eller om du ikke skifter bleie om natten når du mater babyen), skal tøybleiene sitte på i flere timer. Tøybleier på natt byr derfor på litt flere utfordringer enn tøybleier på dag, ettersom den samme bleia skal sitte på såpass lenge. Flere ting skal klaffe:

  • - Barnet må være komfortabelt – det må ikke være noe som klemmer og strammer, og barnet skal ikke våkne opp med vedvarende røde merker etter stramme strikker og stive kanter.

  • - Bleia må være tykk og absorberende nok til å holde på store mengder tiss.

  • - Materialet mot huden må være komfortabelt for barnet – noen barn sover best om huden føles tørr, og huden skal ikke være rød og sår om morgenen.

For noen blir det nok litt eksperimentering før man finner sin favoritt, men det er mange muligheter å prøve! Det er ikke noen regler for hva man «må» bruke på natten – så lenge kriteriene over oppfylles, kan man bruke hvilken bleietype man måtte ønske. Her er dog tre populære nattbleievarianter:

1) Formsydd bleie med ekstra innlegg og sperrelag i ull eller PUL (laminert polyester) utenpå

Formsydd bleie med ullsperrelag er en klassiker på natten, og mange sverger til denne kombinasjonen. Fordelen er at en formsydd bleie absorberer mye, også på sidene, og det er lett å legge til ekstra innlegg enten inni eller utenpå den formsydde. Romslige ullsperrelag som f.eks. Disana sine puster godt, er myke og komfortable for barnet og har plass til tykk bleie under. Man kan velge en ekstra tykk formsydd bleie spesielt beregnet for nattbruk eller bruke en hvilken som helst formsydd og legge til ekstra innlegg - avhengig av hvor mye barnet tisser. Noen foretrekker et stay dry-materiale innerst mot huden, som gjør at bleia føles tørrere for barnet, mens andre igjen syns det fungerer greit uten. Dersom den formsydde bleia dere bruker ikke har stay dry-materiale som øverste lag, kan du eventuelt legge et løst stay dry-innlegg nærmest huden. Sjekk f.eks. Mommy Mouse sin ekstra myke nattbleie med stay dry-materiale inni. Man kan naturligvis bruke et sperrelag i PUL utenpå den formsydde bleia i stedet for ull dersom man ønsker det, bare det er romslig nok.

2) Lommebleie stappet med ekstra innlegg

Lommebleie går også fint an å bruke på natten, så sant man får plass til tykke nok innlegg inni lommen uten å ødelegge passformen. Bleia må ikke bli så tykk at man ikke får den til å sitte godt og tett inntil kroppen uten gliper. De fleste lommebleier er foret med mikrofleece som jo føles tørrere mot huden, så da trenger man ikke  noe ekstra stay dry-innlegg oppå.

3) AI2 bleieskall i PUL med ekstra tykke innlegg inni

AI2 (alt-i-to) bleieskall i PUL er en annen god mulighet på natt. Da velger du antall innlegg eller tykkelse på innleggene etter behov – gjerne et ekstra tykt bretteinnlegg/prefold eller bretteinnlegg+boostere, eventuelt daginnlegg pluss nattbooster. Du kan gjerne legge et stay dry-innlegg innerst mot huden ved behov. Velg et bleieskall av den romslige typen hvis du trenger ekstra tykke innlegg inni. Sjekk Mother ease AI2 Wizard for en nett og god løsning med superabsorberende nattinnlegg.

4) Ekstra absorberende AIO-bleier

AIO-bleier (alt-i-ett) med ekstra god absorberingsevne kan også fungere fint for mange. Prøv f.eks. GroVia O.N.E. eller Smart Bottoms Dream Diaper med nattinnlegg (det medfølgende innlegget kan kneppes ut og erstattes med et nattinnlegg, selges separat).

 

Noen generelle nattbleie-tips:

  • - Legg gjerne et mikrofiberinnlegg øverst i bleia (da under et stay dry-innlegg eller annet tynt innlegg, ettersom mikrofiber ikke bør ligge rett mot huden). Dette vil absorbere tiss raskt og hjelpe til å fordele væsken til lagene under.

  • - Hamp og bambusviskose er gode materialer å ha i nattbleier, da de absorberer mye.

  • - Lommebleier eller bleieskall med innlegg er blant de mykere mulighetene på natt, så det kan være et alternativ for deg som ikke bruker tørketrommel og som syns at formsydde bleier blir stive etter vask når de lufttørkes.

  • - Formsydd med dobbeltstrikket ullbukse som trekkes opp, gir mye absorberingsevne, også på sidene, men vanligvis også den største bleierompa. Vurder bleieskall med innlegg eller lommebleie hvis du ønsker en litt nettere løsning. Supertynne tøybleier vil dog ikke absorbere nok på natten, unntatt hvis barnet tisser svært lite.

  • - Noen barn har det best med et lag tøybleievennlig bleiesalve på stumpen om natten.

  • - Ullbukser med sømmer som gnager? Prøv å bruke buksa på vrangen, slik at sømmene vender ut i stedet.

  • - På morgenen kan det være lurt å skylle nattbleiene i kaldt vann før du legger dem i bleiebøtta/våtposen, for å redusere lukt – nattbleier er jo gjerne de bleiene som er aller mest fulle av tiss og lukter aller mest.

Avvenningstruser på natten?

Mange som har litt større barn som fortsatt tisser i senga om natten, lurer på om en avvenningstruse kan være et alternativ. Avvenningstruser er dog kun beregnet på et lite uhell – f.eks. når barnet tisser bittelitt før det innser at det må skynde seg til potta/doen. Den vil ikke holde på en full mengde tiss, da vil det bli vått igjennom. Dersom barnet har sluttet med bleie på dagen, men fortsatt trenger det på natten, prøv Mother ease sin nattbleie/bleietruse for større barn - den er tykk og holder på mye.

Kan man bruke tøybleier i barnehagen?

Det er jo som oftest foreldrene selv som tar med bleiene som barna skal bruke i barnehagen, men det kan være greit å ha en bleie som er ekstra enkel å ta på så du kan være sikker på at også uerfarne klarer å ta den på riktig. Gjør også bleiene klare til bruk ved å legge i riktig antall innlegg og et ark fleecepapir/rispapir på toppen. Ta også med en romslig våtpose som personalet kan legge de brukte bleiene i.

Mange lurer på hvilke tøybleier som fungerer best i barnehagen. Tøybleier til barnehagebruk får gjerne være så enkle i bruk som mulig, og de bør absorbere godt. Her får du noen tips og forslag.

Skal du kjøpe nye tøybleier til barnehagestart, kjøp gjerne en romslig størrelse som kan passe lenge – om barnet allerede er i barnehagealder (og ca. 10-12 kg eller mer), kan det være greit med en størrelse som ikke vokses ut av med en gang. Romslige størrelser har dessuten som oftest plass til ekstra innlegg. Hva du trenger av innlegg er avhengig av hvor mye barnet tisser, men det kan være greit å ha litt ekstra absorberingsevne å gå på i barnehagen dersom de ikke skifter bleie like ofte der som dere gjør hjemme. Og jo mindre «løse deler», jo bedre! Hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig, så unngå løse innlegg som kan falle ut, som må brettes e.l.

  • - Lommebleier holder alle innleggene trygt inni lommen.
  • - Alt-i-to-bleier blir lettvinte med kneppeinnlegg ferdig kneppet på plass (knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier for å gjøre det så enkelt som mulig).

  • - Alt-i-ett-bleier med lomme til ekstra innlegg er også lettvinte.

Gi de ansatte et lite kurs i bleiene og vis dem hvordan de tar dem på riktig. La dem prøve et par ganger mens du ser på og kan hjelpe til. En våtpose med glidelås til å ha brukte bleier i, er nok også en nødvendighet. Legg et ark rispapir/fleecepapir klart inni hver bleie.

Noen forslag til barnehagebleier:

Nuggles Simplee onesize (ca. 3,5-18 kg)

Til Simplee følger det med to kneppeinnlegg i frotté av bambusviskose. Legg disse inni lommen og bruk Simplee som en lommebleie. Du trenger nok et ekstra innlegg i tillegg til barnehagebarn, f.eks. Geffen Super hampinnlegg eller et Nuggles bretteinnlegg i bambusviskose.

Elemental Joy lommebleie (ca. 3,5-16 kg)

Denne lommebleia er ganske normal i størrelsen, men den har en romslig fasong som gjør at det blir god plass til tykke innlegg inni. Den er dessuten et økonomisk alternativ dersom du trenger mange nye bleier.

Petite Crown lommebleie Packa (ca. 3,6-16 kg)

Romslig lommebleie med et medfølgende innlegg i hamp som absorberer veldig mye. Bruk enda et innlegg, f.eks. i hamp eller bambusviskose, i tillegg ved behov.

Blueberry Side Snap Simplex alt-i-ett

Denne er ikke i onesize, men fås i to størrelser: M og L. Den har derfor litt færre knapper å forholde seg til! Innsiden er i økologisk bomull som har en lomme under hvor du kan legge inn ekstra innlegg.

Thirsties alt-i-ett borrelås (ca. 4-18 kg)

Dersom du ønsker en bleie med borrelås til bruk i barnehagen, kan Thirsties AIO være en mulighet. Den ligner på en engangsbleie og kan kanskje føles "avskrekkende" for tøybleiebegynnere. Den er dessuten veldig rask og enkel å ta av og på. Innsiden er i hampblanding som absorberer bra. Legg eventuelt et ekstra innlegg under de fastsydde innleggene inni ved behov.

PS: Bleieslutt før barnehagestart? Dersom du har noen uker igjen før barnehagestart, og barnet er over 18 mnd gammelt, kan du jo vurdere å ta pottetreningen før barnet begynner i barnehage. Sjekk boka «Oh Crap! Potty Training» av Jamie Glowacki for tips!

Hvordan vasker man tøybleier?

Tøybleier vaskes på 60 grader. Det er høy nok temperatur til at bakterier dør og bleiene blir hygienisk rene. Det anbefales å bruke et langt program og ikke «eco» eller andre typer spareprogrammer. Bruker du denne typen program, er det ikke sikkert at vannet blir varmet opp til høy nok temperatur og lenge nok. Tøybleier er nok dessuten den mest skitne vasken du har, så her må et ordentlig langprogram til.

Å vaske på 90 grader er ikke nødvendig og gir en unødvendig miljøbelastning samt at det kan skade bleiene.

Skitne bleier oppbevares i en våtpose. Når det er tid for å vaske bleiene, vrenger man våtposen inn i vaskemaskinen og vasker våtposen også i samme slengen. Er du i testfasen og ikke har kjøpt våtpose, kan du selvsagt bruke en plastpose, kurv e.l. inntil videre. Er det avføring i bleien, så rist denne ned i do før du legger bleien til vask. Har du brukt rispapir/fleecepapir, kan du kaste det i søpla. Hvis det bare er tiss på rispapiret, tåler det eventuelt noen runder i vaskemaskinen. Bleier med avføring fra babyer som bare får morsmelk/morsmelkerstatning, kan du eventuelt legge rett i vaskemaskinen. Avføringen blir løst opp av vannet og skylt ut. Vurder å skylle nattbleier for hånd i kaldt vann før du legger dem til vask ettersom de er så fulle av urin, da vil du redusere lukten. Følg for øvrig produsentens anbefaling ang. å skylle eller ikke skylle bleier før de legges til vask, da disse anbefalingene varierer.

Alle tøybleier kan vaskes sammen. Sperrelag og bleieskall i glatt PUL (laminert polyester) kan eventuelt skylles for hånd eller vaskes på finvask for å slite mindre på dem, eventuelt på 60 grader én gang i uka eller hvis det har kommet avføring på dem.

Tøybleier bør vaskes etter 1-3 dager.

Det anbefales å bruke svanemerket, parfymefritt vaskemiddel. Bruk vaskemiddelprodusentens anbefalte mengde vaskemiddel. Ikke ha maskinen altfor full, for da blir ikke bleiene ordentlig skylt. Lukk alle borrelåser før vask og unngå å åpne dem igjen før bleiene er tørre. Kjør en skylling med kaldtvann før du setter i gang vasken. Ta en ekstra kald skylling etter vasken også. Ikke bruk tøymykner når du vasker tøybleier. Det vil tette dem igjen og gjøre dem mindre absorberende.

Ferdig vaskede tøybleier skal ikke lukte vondt. Merker du uggen lukt av tøybleiene, må du skylle mer eller muligens bruke litt mer vaskemiddel neste gang (prøv deg fram). Se også avsnittet om stripping av tøybleier. For øvrig anbefales det å følge produsentenes vaskeanvisninger da disse kan variere noe.

Tøybleier bør lufttørkes. Bruk av tørketrommel kan skade bleiene dersom temperaturen er for høy. Tørketromling vil også slite mer på bleiene. De fleste tøybleier kan dog ved behov tørketromles på lav temperatur. Sjekk produsentens vaskeanvisning før du bruker tørketrommel. Bleieskall og sperrelag bør ikke tas i tørketrommel.

Husk å vaske nye tøybleier før bruk . 6-8 ganger pleier å være nok til å begynne med. Det er ikke nødvendig med skylling før vask når bleiene ikke har blitt brukt enda. Tøybleier blir mer absorberende jo mer de vaskes. Min erfaring er at det tar minst 10 runder med skikkelig 60-gradersvask og tørk før bleiene er helt som de skal være. Bleiene vil ganske sikkert lekke dersom du tar dem i bruk uten å ha vasket dem skikkelig først. Skift eventuelt svært ofte i starten hvis du ikke har fått vasket dem mange nok ganger. Husk også at de fleste naturmaterialer krymper en del i vask; dette er helt naturlig. Noen produkter må strekkes tilbake i fasong etter vask.

 

Hvor ofte skal man vaske tøybleier? Tar det mye tid?

Mange frykter at tøybleier medfører veldig mye vask, men de fleste brukere opplever å fort komme inn i en grei rutine på dette. Noen produsenter sier at man skal vaske bleiene hver dag, men de fleste anbefaler ca. hver andre eller tredje dag. Hvor ofte du vasker, kommer også an på hvor mange bleier du har og hvor mye det er plass til i vaskemaskinen. Ca. tre maskiner i uka er nok vanlig. Til gjengjeld slipper du å gå ut med stinkesøppel stadig vekk, og du slipper å drasse med deg pakker med engangsbleier hjem fra butikken. Du kan selvfølgelig vaske tøybleiene sammen med håndklær, sengetøy og annen 60-graders-vask hvis du vil det.

Hvordan oppbevarer man skitne tøybleier?

Det er flere måter å oppbevare brukte tøybleier på. Noen har dem i en våtpose (vanntett/vannavvisende pose) som man henger på en knagg, mens noen legger dem i en stor bøtte med en våtpose oppi. Når det er tid for å vaske bleiene, vrenger man våtposen inn i vaskemaskinen og vasker våtposen også i samme slengen. Det kan lønne seg å ha minst to våtposer slik at man kan ta i bruk en ren når den andre er til vask. Er det avføring i bleien, så rist denne ned i do før du legger bleien til vask. Har du brukt rispapir/fleecepapir, kan du kaste det i søpla. Bleier med avføring fra babyer som bare får morsmelk/morsmelkerstatning, kan du eventuelt legge rett i vaskemaskinen. Avføringen blir løst opp av vannet og skylt ut. Vurder å skylle nattbleier for hånd i kaldt vann før du legger dem til vask ettersom de er så fulle av urin, da vil du redusere lukten. Følg for øvrig produsentens anbefaling ang. å skylle eller ikke skylle bleier før de legges til vask, da disse anbefalingene varierer.

Hva er stripping av tøybleier? Hvordan strippe tøybleier?

Det skal lukte rent (eller egentlig ingenting) når du åpner vaskemaskinen etter vask. Lukter det tiss, og om bleiene begynner å lukte uggent etter at barnet har hatt dem på kun kort tid, så er det kanskje på tide å strippe tøybleiene. Stripping kan man også foreta dersom man merker at bleiene absorberer dårligere enn før. En stripping er en «dyprens» av tøybleiene for å få fjernet opphopning av vaskemiddelrester, biologiske mikropartikler, o.l. Tøybleier trenger stripping av og til, men det er ikke noe man pleier å måtte gjøre særlig ofte.

Vask bleiene som vanlig og kjør deretter et langprogram på 60 grader med forvask og ekstra skyllinger. I forvaskkammeret kan du ha 1-2 ss natron og i skyllemiddelkammeret tar du 1-2 ss eddik. Du trenger altså ikke bruke vaskemiddel under strippingen. Bruk av eddik er ikke anbefalt til hverdags, men et par ganger i året går fint. Har du kun bleier av ren bomull, kan du eventuelt vaske dem på 90 grader.

Hvilke materialer er tøybleier laget av?

De vanligste materialene er bomull, bambusviskose og hamp. Det vanntette ytterlaget består som oftest av laminert polyester eller ull. Bomull absorberer godt og er mye brukt. Bambusviskose og hamp er populære stoffer ettersom de er ekstra absorberende, og både bambus og hamp er planter som vokser svært raskt og trenger lite sprøytemidler og kunstig vanning (ved fremstilling av viskose fra bambus brukes det dog ofte mer kjemikalier).

Polyester brukes også i blanding med naturmaterialer for å gjøre stoffet mer stabilt, holdbart og hurtigtørkende. Det er også en del bleier hvor det absorberende laget er helt laget av polyester (ofte mikrofiber).

En del av tøybleiene vi fører, er GOTS-sertifiserte. Det betyr at produktet er laget av økologiske materialer, og også at heleproduksjonsprosessen har foregått på en etisk og miljøvennlig måte. Vi fører også en del produkter som er godkjent i følge Oeko-Tex Standard100. Det betyr at produktet har blitt testet for helseskadelige stoffer og blitt godkjent som giftfritt.

Litt om ull: sperrelag i ull er selvrensende ettersom lanolinen (ullfettet) nøytraliserer urin. Ullsperrelag kan henges til lufting/tørking etter bleieskift og trenger ikke å vaskes så ofte. Når sperrelaget har blitt skittent, lukter vondt eller begynner å lekke, vasker du det og tilsetter lanolin (bruk en ullkur og følg instruksene på flasken. Det er stort sett bare å blande ut ullkur i vann og legge sperrelaget oppi i noen timer - les mer om hvordan det gjøres her). Sperrelag i ull puster godt og slipper ut vanndamp. Det gjør at det kan føles litt fuktig på utsiden av og til. Dette er en del av ullens naturlige funksjon.

Hvordan lanoliserer man sperrelag i ull?

Sperrelag i ull trenger ikke å vaskes etter hvert bruk – det holder å lufte dem. Innholdet av lanolin (ullfett) bidrar til å bryte ned urin og gjør at ullbuksene er «selvrensende». Men etter ca. 2-3 ukers bruk, eventuelt når de begynner å lekke eller lukte urin selv etter lufting, da er lanolinen «oppbrukt», og det er på tide å tilsette ny lanolin.

For å lanolinisere ullbuksene, bruker man en ullkur. Først håndvasker du ullbuksene med ullvaskemiddel og skyller godt. Hell deretter glovarmt vann i en bøtte eller balje. Du trenger nok vann til at ullbuksene blir dekket av vann. Rist ullkurflasken godt. Bruk 1/2 kork ullkur per liter vann. Rør ullkuren ut i vannet og la vannet kjøle seg ned til lunken temperatur. Legg ullbuksa oppi og la den ligge 4-6 timer eller over natten. Skyll ullbuksa lett i lunkent vann og la den tørke flatt. Så er den klar til bruk igjen! Se en video av hvordan det gjøres her.

Hva bør jeg tenke på før jeg tar i bruk nye tøybleier?

Husk å vaske nye tøybleier før bruk . Følg produsentenes vaskeanvisninger. 6-8 vask pleier å være nok til å begynne med. Det er ikke nødvendig med skylling før vask når bleiene ikke har blitt brukt enda. Tøybleier blir mer absorberende jo mer de vaskes. Min erfaring er at det tar minst 10 runder med skikkelig 60-gradersvask og tørk før bleiene er helt som de skal være. Bleiene vil ganske sikkert lekke dersom du tar dem i bruk uten å ha vasket dem skikkelig først. Skift eventuelt svært ofte i starten hvis du ikke har fått vasket dem mange nok ganger. Husk også at de fleste naturmaterialer krymper en del i vask; dette er helt naturlig. Noen produkter må strekkes tilbake i fasong etter vask. Vær forberedt på litt prøving og feiling når det gjelder tøybleier - mange må prøve litt forskjellige typer før de finner sin favoritt. Husk også å unngå tradisjonelle bleiesalver/sinksalver da de kan tette igjen bleiene. Vær obs på at selv små barn kan tisse mye og kan trenge ekstra innlegg. Sjekk gjerne vår lekkasjeguide slik at du vet fra begynnelsen av hva du skal tenke på for å unngå lekkasjer.

Tåler tøybleier sinksalve, kremer, oljer etc.?

Enkelte sinksalve, bleiesalver, kremer og oljer kan etterlate rester i tøybleiene som gjør at de tettes og blir mindre absorberende. Ved behov, bruk et svært tynt lag salve og et engangsinnlegg nærmest stumpen. Eller prøv en tøybleievennlig salve som vaskes lett ut av bleiene i vaskemaskinen - f.eks. Urte-Havens Baby Balm.

Trykk ENTER for å søke