Tøybleier på natten

06.06.2018
av Vivian Hartvigsen

Vurderer du å bruke tøybleier på natt, men har ikke kommet helt i gang ennå? Eller er du ikke helt fornøyd med din nåværende løsning og trenger noen forslag til alternativer? I dette innlegget går jeg gjennom de vanligste typene nattbleier og gir noen generelle råd samt foreslår noen av våre favorittprodukter til natt. Noen opplever mye tisselekkasjer på natten med engangsbleier og hopper rett i det med tøybleier på natt. Noen bruker tøybleier på dagen, men syns det er vanskelig å komme i gang med det på natten.

Tøybleier på natt byr på litt flere utfordringer enn tøybleier på dag siden nattbleiene skal være på i ekstra mange timer. Flere ting skal klaffe:


 • Barnet må være komfortabelt – det må ikke være noe som klemmer og strammer, og barnet skal ikke våkne opp med vedvarende røde merker etter stramme strikker og stive kanter.
 • Bleia må være tykk og absorberende nok til å holde på store mengder tiss.
 • Materialet mot huden må være komfortabelt for barnet – noen barn sover best om huden føles tørr, og huden skal ikke være rød og sår om morgenen.


For noen blir det nok litt eksperimentering før man finner sin favoritt, men det er mange muligheter å prøve! Det er ikke noen regler for hva man «må» bruke på natten – så lenge kriteriene over oppfylles, kan man bruke hvilken bleietype man måtte ønske. Her er dog tre populære nattbleievarianter:


1) Formsydd bleie med ekstra innlegg og sperrelag i ull eller PUL (laminert polyester) utenpåFormsydd bleie med ullsperrelag er en klassiker på natten, og mange sverger til denne kombinasjonen. Fordelen er at en formsydd bleie absorberer mye, også på sidene, og det er lett å legge til ekstra innlegg enten inni eller utenpå den formsydde. Romslige ullsperrelag som f.eks. Disana sine puster godt, er myke og komfortable for barnet og har plass til tykk bleie under. Man kan velge en ekstra tykk formsydd bleie spesielt beregnet for nattbruk eller bruke en hvilken som helst formsydd og legge til ekstra innlegg - avhengig av hvor mye barnet tisser. Noen foretrekker et stay dry-materiale innerst mot huden, som gjør at bleia føles tørrere for barnet, mens andre igjen syns det fungerer greit uten. Man kan naturligvis bruke et sperrelag i PUL utenpå den formsydde bleia i stedet for ull dersom man ønsker det, bare det er romslig nok.


Petit Lulu nattbleie TotsBots formsydd Geffen Super BG stay dry Disana ullbukser2) Lommebleie stappet med ekstra innlegg


Lommebleie går også fint an å bruke på natten, så sant man får plass til tykke nok innlegg inni lommen uten å ødelegge passformen. Bleia må ikke bli så tykk at man ikke får den til å sitte godt og tett inntil kroppen uten gliper. Mange lommebleier er foret med mikrofleece som jo føles tørrere mot huden, så da trenger man ikke nødvendigvis noe ekstra stay dry-innlegg oppå.


Elemental Joy Geffen hampfleece prefold BG mikrofiberinnlegg


3) Bleieskall i PUL med ekstra tykke innlegg inni


Bleieskall i PUL er en annen god mulighet på natt. Da velger du antall innlegg eller tykkelse på innleggene etter behov – gjerne et ekstra tykt bretteinnlegg/prefold eller bretteinnlegg+boostere, eventuelt daginnlegg pluss nattbooster. Du kan gjerne legge et stay dry-innlegg innerst mot huden ved behov. Velg et bleieskall av den romslige typen hvis du trenger ekstra tykke innlegg inni.Blueberry Capri Flip Flip mikrofiber med stay dry Geffen hampfleece


Noen generelle nattbleie-tips:


 • Legg gjerne et mikrofiberinnlegg øverst i bleia (da under et stay dry-innlegg eller annet tynt innlegg, ettersom mikrofiber ikke bør ligge rett mot huden). Dette vil absorbere tiss raskt og hjelpe til å fordele væsken til lagene under.
 • Hamp og bambusviskose er gode materialer å ha i nattbleier, da de absorberer mye.
 • Lommebleier eller bleieskall med innlegg er blant de mykere mulighetene på natt, så det kan være et alternativ for deg som ikke bruker tørketrommel og som syns at formsydde bleier blir stive etter vask når de lufttørkes.
 • Formsydd med dobbeltstrikket ullbukse som trekkes opp, gir mye absorberingsevne, også på sidene, men vanligvis også den største bleierompa. Vurder bleieskall med innlegg eller lommebleie for en litt nettere løsning. Supertynne nattbleier i tøy vil dog ikke absorbere nok på natten, unntatt hvis barnet tisser svært lite.
 • Mange barn har det best med et lag tøybleievennlig bleiesalve på stumpen om natten.
 • Ullbukser med sømmer som gnager? Prøv å bruke buksa på vrangen, slik at sømmene vender ut i stedet.
 • På morgenen kan det være lurt å skylle nattbleiene i kaldt vann før du legger dem i bleiebøtta/våtposen, for å redusere lukt – nattbleier er jo gjerne de bleiene som er aller mest fulle av tiss og lukter aller mest.


Avvenningstruser på natten?

Mange som har litt større barn som fortsatt tisser i senga om natten, lurer på om en avvenningstruse kan være et alternativ. Avvenningstruser er dog kun beregnet på et lite uhell – f.eks. når barnet tisser bittelitt før det innser at det må skynde seg til potta/doen. Den vil ikke holde på en full mengde tiss, da vil det bli vått igjennom.

Absorberingstest!

21.04.2018
av Vivian Hartvigsen

Mange lurer på hvilke tøybleieinnlegg som egentlig absorberer mest, og hvordan de presterer i forhold til hverandre. Jeg har derfor kjørt en absorberingstest på en haug med forskjellige bretteinnlegg, prefolds og innlegg for å finne ut mer om dette! Vær obs på at testen IKKE er en vitenskapelig labtest (testen er gjort hjemme på et kjøkken, med vann og ikke urin..), og resultatene sier ikke med 100 % sikkerhet hvor mye hvert innlegg kan holde. Se derfor på resultatene som omtrentlige.


Testingen har foregått slik: det tørre innlegget veies, det legges i en skål med vann i tre minutter, deretter legges det til avdrypping under press i tre minutter, og deretter presses det veldig forsiktig for hånd til det ikke drypper på 10 sekunder. Så veies det igjen. Innleggene er altså fortsatt veldig våte når de veies, så det er strengt tatt ikke realistisk at sperrelaget ville klart å holde fukten inne med et så vått innlegg. Jeg tenker likevel at testen gir en viss pekepinn om absorberingsevne når man ønsker å sammenligne innlegg. Alle innleggene er vasket inn grundig før testing, og de er alle testet 2-3 ganger hver (resultatene er gjennomsnittet).


Så, her er resultatene!Navn og størrelseVekt tørr (g)Absorbert mengde (ml)
Geffen prefold hampfleece M/L*
144 g403 ml
Nuggles bretteinnlegg bambus str. 2 3 lag*129 g383 ml
Muksut prefold farget striper110 g382 ml
Geffen prefold hampfleece S*118 g364 ml
Hemp Babies Bigger Weeds hampinnlegg*122 g347 ml
Nuggles bretteinnlegg bambus str. 2 2 lag*94 g329 ml
AppleCheeks bambus bretteinnlegg 3 lag*103 g276 ml
Flip bomull daginnlegg* 82 g229 ml
Geffen bretteinnlegg hampjersey*102 g 218 ml
Geffen prefold hampfleece XS* 79 g215 ml
Muksut prefold natur74 g 213 ml
Hemp Babies Little Weeds hampinnlegg*64 g192 mlGeffen Quick nyfødt*
27 g53 ml
Geffen Super nyfødt*
24 g66 ml
Geffen Quick normal*
50 g87 ml
Geffen Super normal*
42 g102 ml
Geffen Super pluss*
56 g137 ml
Smart Bottoms hampinnlegg L*
66 g
147 ml


*Selges hos Gåsungen.

En guide til Blueberry!

06.02.2018
av Vivian Hartvigsen

Blueberry er en amerikansk tøybleieprodusent som syr alle sine tøybleier i USA. De har et stort utvalg fine mønstre og flere fine tøybleietyper. Her får du en oversikt!Blueberry Simplex onesize alt-i-ett

Dette er en alt-i-ett-bleie som passer fra ca. 5-16 kg. Innsiden er i økologisk bomull med en lomme under og et langt innlegg som har et lag stay dry-fleece på den ene siden. Innlegget er fastsydd i den ene enden, og du kan brette det og legge det inni lommen eller oppå lommen – da velger du selv om du vil ha mikrofleecen eller bomullen nærmest barnets hud. Inni lommen kan du også legge et ekstra innlegg dersom barnet tisser mye. Blueberry kommer av og til med nye mønstre i begrensede antall, og disse produseres av og til i birdseye-bomull* i stedet for økologisk bomull.

Blueberry Side Snap Simplex alt-i-ett

Disse bleiene fås i to størrelser, M eller L. M passer fra ca. 5,5 til 13 kg. Str. L passer fra ca. 10 til 17 kg. Side Snap Simplex (ofte kalt SSS) kneppes i sidene, og knappene er festet på et superelastisk sidepanel. Det er virkelig god strekk i disse panelene, noe som gir en unik og god passform – ingenting her som klemmer over lårene iallfall. Bleiene har ingen størrelsesjustering på framsiden, så her er det ingen knapper foran å forholde seg til. I likhet med onesize Simplex har SSS en lomme under bomullen inni og et langt innlegg som er fastsydd i den ene enden. Dette innlegget har dog ingen stay dry-fleece. Innlegget bretter du som du vil og legger inni eller oppå lommen. Du kan legge et ekstra innlegg inni lommen for barn som tisser mye, f.eks. Geffens hampinnlegg. SSS lages vanligvis i økologisk bomull, men de begrensede utgavene som av og til lages, er som oftest i birdseye-bomull* (ikke økologisk).
Blueberry Simplex nyfødt alt-i-ett

Dette er en nyfødt-bleie som er helt ypperlig den første tiden. Den passer fra ca. 3 til 7 kg. Bleia har doble knapperader, dvs. en rad til å kneppe ved lårene og en over magen. Innsiden er i økologisk bomull med en lomme under og et innlegg som er fastsydd i den ene enden. Det er ikke stay dry-fleece på dette innlegget. Du kan brette innlegget som du vil og legge det inni eller oppå lommen. Du kan legge et ekstra innlegg inni lommen dersom barnet tisser mye (f.eks. Geffens nyfødtinnlegg i hamp). I likhet med Blueberry onesize Simplex og Side Snap Simplex kommer også nyfødtbleia i begrensede utgaver av og til – disse er da ofte med birdseye-bomull* inni i stedet for økologisk bomull.

* Bomull som er vevd i et mønster som ser ut som små diamanter.Blueberry Deluxe lommebleie

Lommebleiene er onesize og passer fra ca. 4,5 til 16 kg. Størrelsen tilpasses med knappene foran. Innsiden av bleia er foret med myk mikrofleece som føles relativt tørr mot huden, og inni lommen kan du legge ett eller to av de to medfølgende innleggene. Innleggene er i økologisk bomull og lange, slik at du kan brette dem slik det passer ditt barn best. Det ene innlegget er smalere enn det andre og passer fint til de minste. Til større barn kan du bruke det bredeste innlegget, og eventuelt det smalere som en «booster» til barn som tisser mye.

Blueberry sperrelag Coveralls onesize

Dette er et romslig sperrelag med god plass til bleie under. Størrelsen justeres med knappene foran for å passe barn fra ca. 4,5 til 18 kg. Sperrelaget er lett og mykt med myke kantbånd. Fin til både dag- og nattbruk.

Blueberry alt-i-to bleieskall Capri onesize

Myke og gode bleieskall med klaffer både foran og bak på innsiden. Onesize passer fra ca. 5 til 16 kg. Under klaffene legger du et innlegg (et bretteinnlegg, prefold eller brettebleie som du bretter slik at det passer, eller gjerne Blueberrys egne lange innlegg som passer perfekt inni). Når du da skal skifte bleie neste gang, holder det å bytte ut bare innlegget, og du kan bruke bleieskallet om igjen dersom det ikke har kommet mye avføring på det. Capri er også fine å bruke på natten, da de er såpass romslige. Legg et tykt bretteinnlegg inni, gjerne i bambusviskose eller hamp, og gjerne et mikrofiberinnlegg med stay dry-overflate oppå (prøv Flip sine) for å raskt fordele urin til lagene under.Hva er forskjellen på Coveralls og Capri?

Coveralls og Capri er veldig like! Forskjellen er at Capri har klaffer inni både foran og bak, noe som gjør det lettere å holde et løst innlegg på plass inni. Capri er også litt smalere i fasongen, men det er ikke mye.

Hvilke tøybleier varer lengst?

13.11.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier vaskes mye på høy temperatur, og det er ikke til å komme fra at dette forårsaker slitasje – slik mye bruk og vask forårsaker slitasje på alle typer stoff. Når man skal begynne med tøybleier og lurer på hvilken type man skal satse på, kan det jo være greit å tenke litt på hvor lenge man ønsker å bruke bleiene. Er det viktig for deg å kunne bruke tøybleiene til mer enn ett barn, eller kanskje du ønsker å kunne selge bleiene etter bruk, kan det være lurt å velge en av de mer holdbare typene tøybleier.


Alt-i-ett-bleier og lommebleier er veldig lettvinte og gir raske bleieskift, og det er jo selvsagt en kjempefordel. Men det er ikke de bleiene som varer aller lengst, ettersom du må vaske hele bleia på 60 grader etter hvert enkelt bruk. Har du størrelsesinndelte bleier (S, M, L) som du bytter ut ettersom barnet vokser, vil de vare lenger enn onesize-bleier som brukes og vaskes i ett kjør hele bleieperioden. Vil du at dine lommebleier eller alt-i-ett-bleier skal holde ekstra lenge, kan det være lurt å ha ekstra mange, slik at ikke de samme bleiene brukes og vaskes hele tiden. Unngå også bruk av tørketrommel og la dem heller lufttørke.


Todelte systemer, hvor du har et absorberende lag innerst og et separat vanntett sperrelag ytterst, er en tøybleietype som vanligvis er mer holdbar. Da kan du vaske det absorberende innerlaget (formsydd bleie, brettebleie, prefold eller alt-i-to-innlegg) separat på 60 grader etter hver bruk, og heller håndvaske sperrelagene/bleieskallene eller vaske dem på finvask 40 grader i vaskepose. Da blir det mindre slitasje på sperrelaget, og det vil holde seg vanntett lengre. Det er ikke så mye bakterier i babytiss, og den glatte overflaten er lett å få ren. Dette forutsetter at sperrelaget/bleieskallet består kun av glatt, laminert PUL (laminert polyester) og ikke har noen deler i mikrofleece. Har det kommet mye avføring på sperrelaget, er det likevel lurt å vaske det på 60 grader, og det kan også være greit å vaske det på 60 grader av og til. 40 graders vask anbefales framfor 30 grader ettersom det er lettere å løse opp kroppsvæsker i vann som har minimum kroppstemperatur, men her kan du prøve deg fram hva du syns gir best resultat. Du kan også eventuelt bare skylle sperrelaget i varmt vann og henge det til tørk. Fordelen med et todelt system er også at du kan tørke det absorberende innerlaget i tørketrommelen dersom du har behov for det, og la sperrelagene lufftørke. Og uansett om sperrelagene blir utslitt før innerlagene, blir det rimeligere å erstatte kun sperrelaget og ikke hele bleia.


Hvis man velger et todelt system, hvilke absorberende innerlag er da mest holdbare? Det er jo slik at jo mindre strikker, knapper og borrelåser, jo færre deler som kan blir ødelagt eller slitt etter lang tids bruk. Prefolds kan bli hullete og tynnslitte etter lang tids bruk, men vil mest sannsynlig kunne brukes til flere barn før de blir utslitt. De tåler også tørketrommel godt. Formsydde bleier varer også lenge, sannsynligvis også til flere barn, men her er det gjerne strikker som kan bli mindre elastiske samt knapper og borrelås som over tid kan slutte å feste optimalt. De fleste formsydde bleier kan du likevel regne med å kunne bruke til minst to-tre barn. Alt-i-to-innlegg fins i flere varianter: bretteinnlegg tåler mye vask og tørketromling, og i likhet med brettebleier og prefolds vil de holde lenge. Innlegg med knapper kan også tørketromles og vil kunne brukes av flere barn, men knappene er jo da det svake punktet.


Uansett valg, så husk å ikke vaske bleiene på mer enn 60 grader, unngå blekemidler/klor, ikke bruk natron/eddik for ofte, unngå tørketrommel hvis du kan, og ha mange bleier i rotasjon. Slik vil du kunne ha glede av bleiene lengst mulig.

Disse feilene bør du unngå!

25.10.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier er ikke vanskelig, men det er litt mer å tenke på enn ved bruk av engangsbleier. Her er noen vanlige nybegynnerfeil å unngå!


1) Man vasker ikke bleiene ordentlig inn før bruk

De fleste tøybleier – dvs. de absorberende stoffene – må vaskes 6-10 ganger på 60 grader før bruk for å kunne absorbere skikkelig. Dropper man det, vil ikke stoffene klare å holde på særlig mye væske, og det resulterer i tisselekkasjer.


2) Man bruker ikke mange nok/tykke nok innlegg

Noen barn tisser veldig mye.. også nyfødte! Tøybleier bør skiftes etter 2-3 timer, men hvis bleia er gjennomvåt allerede før det, så trengs ekstra innlegg.


3) Man forventer evig liv av tøybleiene

Tøybleier får mye juling! Ikke mye annet som vaskes så ofte og på så høy temperatur. Det medfører slitasje, både at det absorberende stoffet brytes ned og at det vanntette ytterlaget blir mindre vanntett. Opplever man tisselekkasjer med brukte tøybleier eller tøybleier som er i bruk på barn nr. 2, kan en mulig grunn være at bleiene er utslitt – det gjelder særlig lommebleier og alt-i-ett-bleier hvor alle delene vaskes på 60 grader etter hvert bruk. Hvor lenge bleiene varer, kommer også an på hvor mange man har i rotasjon og vaskerutinene.


4) Man får ikke tatt bleia ordentlig på

Tøybleier skal sitte godt og tett inntil kroppen. Det skal ikke være noen gliper noe sted. Den skal sitte godt, men ikke strammere enn at du lett får en finger inn under strikkene. Er man veldig redd for å stramme for mye og tar bleia for løst på, blir det garantert lekkasjer!


5) Man skifter ikke bleie ofte nok

En vanlig tøybleie bør skiftes etter 2-3 timer. Skal du ut på en lengre tur og vet at det ikke blir mulighet for bleieskift på en stund, så trengs ekstra mange/tykke innlegg. En tøybleie kan ikke sitte på i timesvis uten tisselekkasjer – når stoffet er fullt av tiss og ikke kan absorbere mer, vil overflødig væske finne veien ut av bleia.


6) Man bruker tøymykner, oljer og salver

Tøymykner i skyllevannet vil legge igjen en hinne på tøybleias absorberende stoffer slik at det blir vannavvisende i stedet for absorberende. I tillegg vil bruk av tradisjonelle bleiesalver/sinksalver og oljer til vask av stumpen legge igjen rester på stoffene som kan være vanskelig å få bort i vask. Med samme resultat - væske preller av stoffene i stedet for å trekkes inn i dem. Ved behov for salver, bruk et rispapir nærmest stumpen slik at du slipper å få salven rett på bleia.

Barnehagestart? Tøybleier i barnehagen

09.08.2017
av Vivian Hartvigsen

Mange lurer på hvilke tøybleier som fungerer best i barnehagen. Skal du kjøpe nye tøybleier til barnehagestart, kjøp gjerne en romslig størrelse som kan passe lenge – om barnet allerede er i barnehagealder (og ca. 10-12 kg eller mer), kan det være greit med en størrelse som ikke vokses ut av med en gang. Romslige størrelser har dessuten som oftest plass til ekstra innlegg. Hva du trenger av innlegg er avhengig av hvor mye barnet tisser, men det kan være greit å ha litt ekstra absorberingsevne å gå på i barnehagen dersom de ikke skifter bleie like ofte der som dere gjør hjemme. Og jo mindre «løse deler», jo bedre! Hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig, så unngå løse innlegg som kan falle ut, som må brettes e.l.


 • Lommebleier holder alle innleggene trygt inni lommen.
 • Alt-i-to-bleier blir lettvinte med kneppeinnlegg ferdig kneppet på plass (knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier for å gjøre det så enkelt som mulig).
 • Alt-i-ett-bleier med lomme til ekstra innlegg er også lettvinte.

Gi de ansatte et lite kurs i bleiene og vis dem hvordan de tar dem på riktig. La dem prøve et par ganger mens du ser på og kan hjelpe til. En våtpose med glidelås til å ha brukte bleier i, er nok også en nødvendighet. Legg et ark rispapir/fleecepapir klart inni hver bleie.


Noen forslag til barnehagebleier:Bruk den som en lommebleie og legg et godt absorberende innlegg inni lommen. Prøv en Geffen hampfleeceprefold inni (str. M/L passer fint i str. 2), eller AppleCheeks 3-lags bambusinnlegg med et hampinnlegg i tillegg.Til Simplee følger det med to kneppeinnlegg i frotté av bambusviskose. Legg disse inni lommen og bruk Simplee som en lommebleie. Du trenger nok et ekstra innlegg i tillegg til barnehagebarn, f.eks. Geffen Super hampinnlegg eller et Nuggles bretteinnlegg i bambusviskose.Knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier. Innleggene i hamp eller bambusviskose absorberer bra. Bruk eventuelt en nattbooster kneppet fast under daginnlegget for ekstra absorberingsevne.Denne er ikke like stor i størrelsen som bleiene ovenfor, men burde likevel holde til bleieslutt for de fleste - og mange ønsker alt-i-ett-bleier til barnehagebruk. Denne har innside i hampblanding som absorberer veldig bra. I tillegg har den en lomme som du kan legge et ekstra innlegg inni. Det lange kneppeinnlegget kan du brette og stappe fronten av det inn i lommen, så blir det mindre løse deler for de barnehageansatte å håndtere.


PS: Bleieslutt før barnehagestart? Dersom du har noen uker igjen før barnehagestart, og barnet er over 18 mnd gammelt, kan du jo vurdere å ta pottetreningen før barnet begynner i barnehage. Sjekk boka «Oh Crap! Potty Training» av Jamie Glowacki for tips!

Nuggles tøybleier - nå i butikk

21.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Har du sett de fine tøybleiene fra kanadiske Nuggles som vi har fått inn? Produktene er designet i Canada av småbarnsmoren Cherelle Arnesen og ansvarlig produsert i Kina.

Simplee er en romslig onesize-bleie (fra ca. 3,5-18 kg) som kan brukes som enten en alt-i-to-bleie eller en lommebleie. Det følger med to innlegg i bambusviskose: ett nyfødtinnlegg og ett større. Du kan bruke dem hver for seg eller sammen. Innleggene kan kneppes fast i bleieskallet. Innsiden av bleieskallet består av myk stay dry mikrofleece. Du kan velge å bruke innleggene oppå lommen, og dermed bytte ut kun innleggene med tørre ved bleieskift (bleieskallet kan brukes om igjen så sant det ikke er tilgriset eller har blitt altfor vått). Simplee kan også brukes som en lommebleie - da legger du bare innleggene inni lommen under mikrofleecen og bytter hele bleia ved bleieskift.


Tuck-Wrap-Go er myke bleieskall med innside i glatt laminert polyester (TPU). De fås i to størrelser: str. 1 (ca. 2,5-9 kg) og str. 2 (ca. 7-18 kg). Du kan bruke bleieskallet som en alt-i-to-bleie ved å brette et av Nuggles' bretteinnlegg i bambusfrotté og legge det inn i bleieskallet under klaffene. Ved bleieskift kan du bytte ut innlegget med et tørt, og bruke skallet om igjen dersom det ikke er tilgriset. Ca. tre innlegg per bleieskall pleier å være passelig. Tuck-Wrap-Go kan også brukes som et sperrelag over prefolder/brettebleier/formsydde dersom bleia under ikke er altfor tykk.

Siden Simplee har innside i mikrofleece, vil den sannsynligvis føles fortere "ufresh" og våt enn Tuck-Wrap-Go som har kun glatt laminert innside. Det gjelder særlig hvis du har et barn som tisser mye. Du vil nok kunne bruke Tuck-Wrap-Go om igjen flere ganger enn Simplee dersom du bruker Simplee som en alt-i-to. Mikrofleecen inni Simplee har likevel den fordelen at den er veldig god og myk mot barnets hud - og Simplee kan naturligvis brukes som en lommebleie også.​ Hvordan lanoliserer man ull?

14.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Sperrelag i ull trenger ikke å vaskes etter hvert bruk – det holder å lufte dem. Innholdet av lanolin (ullfett) bidrar til å bryte ned urin og gjør at ullbuksene er «selvrensende». Men etter ca. 2-3 ukers bruk, eventuelt når de begynner å lekke eller lukte urin selv etter lufting, da er lanolinen «oppbrukt» og det er på tide å tilsette ny lanolin.

For å lanolinisere ullbuksene, bruker man en ullkur. Først håndvasker du ullbuksene med ullvaskemiddel og skyller godt. Hell deretter glovarmt vann i en bøtte eller balje. Du trenger nok vann til at ullbuksene blir dekket av vann. Rist ullkurflasken godt. Bruk 1/2 kork ullkur per liter vann. Rør ullkuren ut i vannet og la vannet kjøle seg ned til lunken temperatur. Legg ullbuksa oppi og la den ligge 4-6 timer eller over natten. Skyll ullbuksa lett i lunkent vann og la den tørke flatt. Så er den klar til bruk igjen!


Smart Bottoms AIO-bleier - Smart One 3.1 vs Dream Diaper!

10.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Amerikanske Smart Bottoms produserer to onesize alt-i-ett-bleier - Smart One 3.1 og Dream Diaper. De er ganske like hverandre, men har også en del forskjeller. Her skal vi sammenligne de to bleiene! På bildene er den gule Smart One, og den grå er Dream Diaper.

Den største forskjellen er i de absorberende materialene. Smart One har 100 % økologisk bomull på innsiden, mens Dream Diaper har en blanding av 55 % hamp og 45 % økologisk bomull. Hampinnholdet i Dream Diaper gjør den mer absorberende enn Smart One.

Dream Diaper er forhåndsbehandlet, slik at den kun trenger å vaskes én gang før bruk. Full absorberingsevne oppnås etter tre vask. Smart One er ikke forhåndsbehandlet og må derfor vaskes inn 6-8 ganger før bruk. Full absorberingsevne oppnås etter 12-15 vask.

Dream Diapers innlegg festes med knapper, mens innlegget i Smart One er fastsydd i den ene enden. Dream Diaper har i tillegg en lomme hvor det er mulig å legge inn et ekstra innlegg ved behov. Man kan også bytte ut det medfølgende innlegget i Dream Diaper med et tykkere nattinnlegg (selges separat).

Utformingen på disse to bleiene er for øvrig veldig lik, men Dream Diaper er litt smalere mellom beina.

Tøybleier og fjerning av avføring!

02.06.2017
av Vivian Hartvigsen

Når man aldri har brukt tøybleier før, og ikke har lest eller hørt så mye om det, er ens første reaksjon ofte: «Tøybleier? Jamen, hva hvis babyen bæsjer?! Hvordan skal vi få bleiene rene? Bæsj i vaskemaskinen!?» Tøybleier er dog ikke det griseriet mange kanskje tror, takket være det vi kaller rispapir.


Rispapir, fleecepapir eller engangsinnlegg er supertynne ark av mykt papir som man legger øverst i bleia nærmest barnets hud. Når man så skifter bleie, gjør man slik:


1) Hvis barnet bare har tisset, kan man legge rispapiret til vask sammen med bleia. Rispapir er i utgangspunktet engangsinnlegg, men tåler vanligvis et par runder i vaskemaskinen.


2) Hvis barnet har bæsjet, kan man riste avføringen ned i do og deretter kaste rispapiret i søpla. Hvis avføringen bare er griseri og ikke av typen man kan riste løs, kaster man rispapiret med avføringen på i søpla. Rispapir skal ikke skylles ut i do, ettersom det kan tette til rørene.


Dersom babyen er nyfødt og foreløping kun får morsmelk eller morsmelkerstatning, trenger man ikke å bruke rispapir dersom man ikke ønsker det. Denne typen avføring løses nemlig lett opp i vaskemaskinen og skylles ut med vaskevannet.


For større babyer som er godt i gang med fast føde og har fast, klumpete avføring, kan man (hvis man vil) bruke et tynt polyesterinnlegg i stedet for rispapir. Disse innleggene kalles ofte stay dry-innlegg eller innlegg for tørr stump. De gjør at tøybleia føles litt tørrere mot huden, men har også den funksjonen at de gir lett slipp på avføring, slik at du kan riste innlegget over do og bli kvitt det meste. Deretter vasker du innlegget sammen med bleia. I aller verste fall, om barnet vanligvis har fast avføring, men en dag er dårlig i magen og avføringen ikke lar seg riste løs – da får du heller si farvel til det innlegget og kaste det i søpla, om du ikke orker å skylle det for hånd..


Slike tynne engangsinnlegg, som rispapir og fleecepapir, må ikke forveksles med absorberende engangsinnlegg til hybridbleier. Sistnevnte er tykkere innlegg som kan brukes i stedet for vaskbare innlegg. Rispapir og fleecepapir har ingen absorberingsevne, men tisset går rett gjennom og ned i bleia og hindrer kun avføringen i å sette seg fast i tøybleias stoff.


Hva da med de skitne bleiene etter at man har fjernet avføringen? Det er kanskje noen små flekker igjen på stoffet, men det gjør ingenting – det fikser vaskemaskinen. De skitne bleiene legger man i en våtpose (vanntett pose) fram til vaskedagen. Da vrenger man bare posen inn i maskinen og vasker posen også sammen med bleiene. Kjør en skylling før du starter hovedvasken, så får du unna det verste. Deretter kan du fylle opp maskinen med håndklær, laken og annet hvis det er plass. Tøybleier skal vaskes på 60 graders langprogram – da dør alle bakterier, og bleiene blir hygienisk rene.


Ingen fare, altså – det er ikke noe verre med bæsjebleier når det gjelder tøybleier enn engangsbleier. Kanskje det til og med er lettere – tøybleier holder som oftest avføringen inni bleia slik at du slipper bæsj oppover babyens rygg eller utover lårene, som ikke er uvanlig ved bruk av engangsbleier. Og babystumpen må jo vaskes uansett valg av bleie..


PS: Vil du slippe bæsjebleier helt (eller redusere antallet), kan du jo forsøke deg på EC (elimination communication), hvor du leser babyens signaler og uttrykk og holder den over potte/do/annen beholder ved behov. Det finnes masse bøker og informasjon om dette på nettet hvis du vil lese mer.