Hvilke tøybleier varer lengst?

13.11.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier vaskes mye på høy temperatur, og det er ikke til å komme fra at dette forårsaker slitasje – slik mye bruk og vask forårsaker slitasje på alle typer stoff. Når man skal begynne med tøybleier og lurer på hvilken type man skal satse på, kan det jo være greit å tenke litt på hvor lenge man ønsker å bruke bleiene. Er det viktig for deg å kunne bruke tøybleiene til mer enn ett barn, eller kanskje du ønsker å kunne selge bleiene etter bruk, kan det være lurt å velge en av de mer holdbare typene tøybleier.


Alt-i-ett-bleier og lommebleier er veldig lettvinte og gir raske bleieskift, og det er jo selvsagt en kjempefordel. Men det er ikke de bleiene som varer aller lengst, ettersom du må vaske hele bleia på 60 grader etter hvert enkelt bruk. Har du størrelsesinndelte bleier (S, M, L) som du bytter ut ettersom barnet vokser, vil de vare lenger enn onesize-bleier som brukes og vaskes i ett kjør hele bleieperioden. Vil du at dine lommebleier eller alt-i-ett-bleier skal holde ekstra lenge, kan det være lurt å ha ekstra mange, slik at ikke de samme bleiene brukes og vaskes hele tiden. Unngå også bruk av tørketrommel og la dem heller lufttørke.


Todelte systemer, hvor du har et absorberende lag innerst og et separat vanntett sperrelag ytterst, er en tøybleietype som vanligvis er mer holdbar. Da kan du vaske det absorberende innerlaget (formsydd bleie, brettebleie, prefold eller alt-i-to-innlegg) separat på 60 grader etter hver bruk, og heller håndvaske sperrelagene/bleieskallene eller vaske dem på finvask 40 grader i vaskepose. Da blir det mindre slitasje på sperrelaget, og det vil holde seg vanntett lengre. Det er ikke så mye bakterier i babytiss, og den glatte overflaten er lett å få ren. Dette forutsetter at sperrelaget/bleieskallet består kun av glatt, laminert PUL (laminert polyester) og ikke har noen deler i mikrofleece. Har det kommet mye avføring på sperrelaget, er det likevel lurt å vaske det på 60 grader, og det kan også være greit å vaske det på 60 grader av og til. 40 graders vask anbefales framfor 30 grader ettersom det er lettere å løse opp kroppsvæsker i vann som har minimum kroppstemperatur, men her kan du prøve deg fram hva du syns gir best resultat. Du kan også eventuelt bare skylle sperrelaget i varmt vann og henge det til tørk. Fordelen med et todelt system er også at du kan tørke det absorberende innerlaget i tørketrommelen dersom du har behov for det, og la sperrelagene lufftørke. Og uansett om sperrelagene blir utslitt før innerlagene, blir det rimeligere å erstatte kun sperrelaget og ikke hele bleia.


Hvis man velger et todelt system, hvilke absorberende innerlag er da mest holdbare? Det er jo slik at jo mindre strikker, knapper og borrelåser, jo færre deler som kan blir ødelagt eller slitt etter lang tids bruk. Prefolds kan bli hullete og tynnslitte etter lang tids bruk, men vil mest sannsynlig kunne brukes til flere barn før de blir utslitt. De tåler også tørketrommel godt. Formsydde bleier varer også lenge, sannsynligvis også til flere barn, men her er det gjerne strikker som kan bli mindre elastiske samt knapper og borrelås som over tid kan slutte å feste optimalt. De fleste formsydde bleier kan du likevel regne med å kunne bruke til minst to-tre barn. Alt-i-to-innlegg fins i flere varianter: bretteinnlegg tåler mye vask og tørketromling, og i likhet med brettebleier og prefolds vil de holde lenge. Innlegg med knapper kan også tørketromles og vil kunne brukes av flere barn, men knappene er jo da det svake punktet.


Uansett valg, så husk å ikke vaske bleiene på mer enn 60 grader, unngå blekemidler/klor, ikke bruk natron/eddik for ofte, unngå tørketrommel hvis du kan, og ha mange bleier i rotasjon. Slik vil du kunne ha glede av bleiene lengst mulig.

Disse feilene bør du unngå!

25.10.2017
av Vivian Hartvigsen

Tøybleier er ikke vanskelig, men det er litt mer å tenke på enn ved bruk av engangsbleier. Her er noen vanlige nybegynnerfeil å unngå!


1) Man vasker ikke bleiene ordentlig inn før bruk

De fleste tøybleier – dvs. de absorberende stoffene – må vaskes 6-10 ganger på 60 grader før bruk for å kunne absorbere skikkelig. Dropper man det, vil ikke stoffene klare å holde på særlig mye væske, og det resulterer i tisselekkasjer.


2) Man bruker ikke mange nok/tykke nok innlegg

Noen barn tisser veldig mye.. også nyfødte! Tøybleier bør skiftes etter 2-3 timer, men hvis bleia er gjennomvåt allerede før det, så trengs ekstra innlegg.


3) Man forventer evig liv av tøybleiene

Tøybleier får mye juling! Ikke mye annet som vaskes så ofte og på så høy temperatur. Det medfører slitasje, både at det absorberende stoffet brytes ned og at det vanntette ytterlaget blir mindre vanntett. Opplever man tisselekkasjer med brukte tøybleier eller tøybleier som er i bruk på barn nr. 2, kan en mulig grunn være at bleiene er utslitt – det gjelder særlig lommebleier og alt-i-ett-bleier hvor alle delene vaskes på 60 grader etter hvert bruk. Hvor lenge bleiene varer, kommer også an på hvor mange man har i rotasjon og vaskerutinene.


4) Man får ikke tatt bleia ordentlig på

Tøybleier skal sitte godt og tett inntil kroppen. Det skal ikke være noen gliper noe sted. Den skal sitte godt, men ikke strammere enn at du lett får en finger inn under strikkene. Er man veldig redd for å stramme for mye og tar bleia for løst på, blir det garantert lekkasjer!


5) Man skifter ikke bleie ofte nok

En vanlig tøybleie bør skiftes etter 2-3 timer. Skal du ut på en lengre tur og vet at det ikke blir mulighet for bleieskift på en stund, så trengs ekstra mange/tykke innlegg. En tøybleie kan ikke sitte på i timesvis uten tisselekkasjer – når stoffet er fullt av tiss og ikke kan absorbere mer, vil overflødig væske finne veien ut av bleia.


6) Man bruker tøymykner, oljer og salver

Tøymykner i skyllevannet vil legge igjen en hinne på tøybleias absorberende stoffer slik at det blir vannavvisende i stedet for absorberende. I tillegg vil bruk av tradisjonelle bleiesalver/sinksalver og oljer til vask av stumpen legge igjen rester på stoffene som kan være vanskelig å få bort i vask. Med samme resultat - væske preller av stoffene i stedet for å trekkes inn i dem. Ved behov for salver, bruk et rispapir nærmest stumpen slik at du slipper å få salven rett på bleia.

Barnehagestart? Tøybleier i barnehagen

09.08.2017
av Vivian Hartvigsen

Mange lurer på hvilke tøybleier som fungerer best i barnehagen. Skal du kjøpe nye tøybleier til barnehagestart, kjøp gjerne en romslig størrelse som kan passe lenge – om barnet allerede er i barnehagealder (og ca. 10-12 kg eller mer), kan det være greit med en størrelse som ikke vokses ut av med en gang. Romslige størrelser har dessuten som oftest plass til ekstra innlegg. Hva du trenger av innlegg er avhengig av hvor mye barnet tisser, men det kan være greit å ha litt ekstra absorberingsevne å gå på i barnehagen dersom de ikke skifter bleie like ofte der som dere gjør hjemme. Og jo mindre «løse deler», jo bedre! Hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig, så unngå løse innlegg som kan falle ut, som må brettes e.l.


  • Lommebleier holder alle innleggene trygt inni lommen.
  • Alt-i-to-bleier blir lettvinte med kneppeinnlegg ferdig kneppet på plass (knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier for å gjøre det så enkelt som mulig).
  • Alt-i-ett-bleier med lomme til ekstra innlegg er også lettvinte.

Gi de ansatte et lite kurs i bleiene og vis dem hvordan de tar dem på riktig. La dem prøve et par ganger mens du ser på og kan hjelpe til. En våtpose med glidelås til å ha brukte bleier i, er nok også en nødvendighet. Legg et ark rispapir/fleecepapir klart inni hver bleie.


Noen forslag til barnehagebleier:Bruk den som en lommebleie og legg et godt absorberende innlegg inni lommen. Prøv en Geffen hampfleeceprefold inni (str. M/L passer fint i str. 2), eller AppleCheeks 3-lags bambusinnlegg med et hampinnlegg i tillegg.Til Simplee følger det med to kneppeinnlegg i frotté av bambusviskose. Legg disse inni lommen og bruk Simplee som en lommebleie. Du trenger nok et ekstra innlegg i tillegg til barnehagebarn, f.eks. Geffen Super hampinnlegg eller et Nuggles bretteinnlegg i bambusviskose.Knepp fast et innlegg i hvert bleieskall og bruk dem som alt-i-ett-bleier. Innleggene i hamp eller bambusviskose absorberer bra. Bruk eventuelt en nattbooster kneppet fast under daginnlegget for ekstra absorberingsevne.Denne er ikke like stor i størrelsen som bleiene ovenfor, men burde likevel holde til bleieslutt for de fleste - og mange ønsker alt-i-ett-bleier til barnehagebruk. Denne har innside i hampblanding som absorberer veldig bra. I tillegg har den en lomme som du kan legge et ekstra innlegg inni. Det lange kneppeinnlegget kan du brette og stappe fronten av det inn i lommen, så blir det mindre løse deler for de barnehageansatte å håndtere.


PS: Bleieslutt før barnehagestart? Dersom du har noen uker igjen før barnehagestart, og barnet er over 18 mnd gammelt, kan du jo vurdere å ta pottetreningen før barnet begynner i barnehage. Sjekk boka «Oh Crap! Potty Training» av Jamie Glowacki for tips!

Nuggles tøybleier - nå i butikk

21.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Har du sett de fine tøybleiene fra kanadiske Nuggles som vi har fått inn? Produktene er designet i Canada av småbarnsmoren Cherelle Arnesen og ansvarlig produsert i Kina.

Simplee er en romslig onesize-bleie (fra ca. 3,5-18 kg) som kan brukes som enten en alt-i-to-bleie eller en lommebleie. Det følger med to innlegg i bambusviskose: ett nyfødtinnlegg og ett større. Du kan bruke dem hver for seg eller sammen. Innleggene kan kneppes fast i bleieskallet. Innsiden av bleieskallet består av myk stay dry mikrofleece. Du kan velge å bruke innleggene oppå lommen, og dermed bytte ut kun innleggene med tørre ved bleieskift (bleieskallet kan brukes om igjen så sant det ikke er tilgriset eller har blitt altfor vått). Simplee kan også brukes som en lommebleie - da legger du bare innleggene inni lommen under mikrofleecen og bytter hele bleia ved bleieskift.


Tuck-Wrap-Go er myke bleieskall med innside i glatt laminert polyester (TPU). De fås i to størrelser: str. 1 (ca. 2,5-9 kg) og str. 2 (ca. 7-18 kg). Du kan bruke bleieskallet som en alt-i-to-bleie ved å brette et av Nuggles' bretteinnlegg i bambusfrotté og legge det inn i bleieskallet under klaffene. Ved bleieskift kan du bytte ut innlegget med et tørt, og bruke skallet om igjen dersom det ikke er tilgriset. Ca. tre innlegg per bleieskall pleier å være passelig. Tuck-Wrap-Go kan også brukes som et sperrelag over prefolder/brettebleier/formsydde dersom bleia under ikke er altfor tykk.

Siden Simplee har innside i mikrofleece, vil den sannsynligvis føles fortere "ufresh" og våt enn Tuck-Wrap-Go som har kun glatt laminert innside. Det gjelder særlig hvis du har et barn som tisser mye. Du vil nok kunne bruke Tuck-Wrap-Go om igjen flere ganger enn Simplee dersom du bruker Simplee som en alt-i-to. Mikrofleecen inni Simplee har likevel den fordelen at den er veldig god og myk mot barnets hud - og Simplee kan naturligvis brukes som en lommebleie også.​ Hvordan lanoliserer man ull?

14.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Sperrelag i ull trenger ikke å vaskes etter hvert bruk – det holder å lufte dem. Innholdet av lanolin (ullfett) bidrar til å bryte ned urin og gjør at ullbuksene er «selvrensende». Men etter ca. 2-3 ukers bruk, eventuelt når de begynner å lekke eller lukte urin selv etter lufting, da er lanolinen «oppbrukt» og det er på tide å tilsette ny lanolin.

For å lanolinisere ullbuksene, bruker man en ullkur. Først håndvasker du ullbuksene med ullvaskemiddel og skyller godt. Hell deretter glovarmt vann i en bøtte eller balje. Du trenger nok vann til at ullbuksene blir dekket av vann. Rist ullkurflasken godt. Bruk 1/2 kork ullkur per liter vann. Rør ullkuren ut i vannet og la vannet kjøle seg ned til lunken temperatur. Legg ullbuksa oppi og la den ligge 4-6 timer eller over natten. Skyll ullbuksa lett i lunkent vann og la den tørke flatt. Så er den klar til bruk igjen!


Smart Bottoms AIO-bleier - Smart One 3.1 vs Dream Diaper!

10.07.2017
av Vivian Hartvigsen

Amerikanske Smart Bottoms produserer to onesize alt-i-ett-bleier - Smart One 3.1 og Dream Diaper. De er ganske like hverandre, men har også en del forskjeller. Her skal vi sammenligne de to bleiene! På bildene er den gule Smart One, og den grå er Dream Diaper.

Den største forskjellen er i de absorberende materialene. Smart One har 100 % økologisk bomull på innsiden, mens Dream Diaper har en blanding av 55 % hamp og 45 % økologisk bomull. Hampinnholdet i Dream Diaper gjør den mer absorberende enn Smart One.

Dream Diaper er forhåndsbehandlet, slik at den kun trenger å vaskes én gang før bruk. Full absorberingsevne oppnås etter tre vask. Smart One er ikke forhåndsbehandlet og må derfor vaskes inn 6-8 ganger før bruk. Full absorberingsevne oppnås etter 12-15 vask.

Dream Diapers innlegg festes med knapper, mens innlegget i Smart One er fastsydd i den ene enden. Dream Diaper har i tillegg en lomme hvor det er mulig å legge inn et ekstra innlegg ved behov. Man kan også bytte ut det medfølgende innlegget i Dream Diaper med et tykkere nattinnlegg (selges separat).

Utformingen på disse to bleiene er for øvrig veldig lik, men Dream Diaper er litt smalere mellom beina.

Tøybleier og fjerning av avføring!

02.06.2017
av Vivian Hartvigsen

Når man aldri har brukt tøybleier før, og ikke har lest eller hørt så mye om det, er ens første reaksjon ofte: «Tøybleier? Jamen, hva hvis babyen bæsjer?! Hvordan skal vi få bleiene rene? Bæsj i vaskemaskinen!?» Tøybleier er dog ikke det griseriet mange kanskje tror, takket være det vi kaller rispapir.


Rispapir, fleecepapir eller engangsinnlegg er supertynne ark av mykt papir som man legger øverst i bleia nærmest barnets hud. Når man så skifter bleie, gjør man slik:


1) Hvis barnet bare har tisset, kan man legge rispapiret til vask sammen med bleia. Rispapir er i utgangspunktet engangsinnlegg, men tåler vanligvis et par runder i vaskemaskinen.


2) Hvis barnet har bæsjet, kan man riste avføringen ned i do og deretter kaste rispapiret i søpla. Hvis avføringen bare er griseri og ikke av typen man kan riste løs, kaster man rispapiret med avføringen på i søpla. Rispapir skal ikke skylles ut i do, ettersom det kan tette til rørene.


Dersom babyen er nyfødt og foreløping kun får morsmelk eller morsmelkerstatning, trenger man ikke å bruke rispapir dersom man ikke ønsker det. Denne typen avføring løses nemlig lett opp i vaskemaskinen og skylles ut med vaskevannet.


For større babyer som er godt i gang med fast føde og har fast, klumpete avføring, kan man (hvis man vil) bruke et tynt polyesterinnlegg i stedet for rispapir. Disse innleggene kalles ofte stay dry-innlegg eller innlegg for tørr stump. De gjør at tøybleia føles litt tørrere mot huden, men har også den funksjonen at de gir lett slipp på avføring, slik at du kan riste innlegget over do og bli kvitt det meste. Deretter vasker du innlegget sammen med bleia. I aller verste fall, om barnet vanligvis har fast avføring, men en dag er dårlig i magen og avføringen ikke lar seg riste løs – da får du heller si farvel til det innlegget og kaste det i søpla, om du ikke orker å skylle det for hånd..


Slike tynne engangsinnlegg, som rispapir og fleecepapir, må ikke forveksles med absorberende engangsinnlegg til hybridbleier. Sistnevnte er tykkere innlegg som kan brukes i stedet for vaskbare innlegg. Rispapir og fleecepapir har ingen absorberingsevne, men tisset går rett gjennom og ned i bleia og hindrer kun avføringen i å sette seg fast i tøybleias stoff.


Hva da med de skitne bleiene etter at man har fjernet avføringen? Det er kanskje noen små flekker igjen på stoffet, men det gjør ingenting – det fikser vaskemaskinen. De skitne bleiene legger man i en våtpose (vanntett pose) fram til vaskedagen. Da vrenger man bare posen inn i maskinen og vasker posen også sammen med bleiene. Kjør en skylling før du starter hovedvasken, så får du unna det verste. Deretter kan du fylle opp maskinen med håndklær, laken og annet hvis det er plass. Tøybleier skal vaskes på 60 graders langprogram – da dør alle bakterier, og bleiene blir hygienisk rene.


Ingen fare, altså – det er ikke noe verre med bæsjebleier når det gjelder tøybleier enn engangsbleier. Kanskje det til og med er lettere – tøybleier holder som oftest avføringen inni bleia slik at du slipper bæsj oppover babyens rygg eller utover lårene, som ikke er uvanlig ved bruk av engangsbleier. Og babystumpen må jo vaskes uansett valg av bleie..


PS: Vil du slippe bæsjebleier helt (eller redusere antallet), kan du jo forsøke deg på EC (elimination communication), hvor du leser babyens signaler og uttrykk og holder den over potte/do/annen beholder ved behov. Det finnes masse bøker og informasjon om dette på nettet hvis du vil lese mer.

BumGenius + Flip tøybleier

23.05.2017
av Vivian Hartvigsen

Har du sett vårt utvalg av Bumgenius og Flip? Begge disse merkene produseres av amerikanske Cottonbabies.

Vi har Bumgenius alt-i-ett-bleier i to varianter: Elemental, som har innside i 100 % økologisk bomull, og Freetime, som er en myk bleie med innside i hurtigtørkende mikrofiber. Begge er onesize og lukkes med knapper.


https://www.gasungen.no/bumgenius/Flip er et alt-i-to/hybridsystem, det vil si bleieskall som kan brukes sammen med enten vaskbare innlegg eller absorberende engangsinnlegg. De vaskbare innleggene brettes og legges under klaffene inni bleieskallet. Velg mellom Flips egne innlegg eller hva du måtte ønske av andre bretteinnlegg, prefolds eller brettebleier som du bretter slik at de passer. Ved bleieskift holder det å bytte bare innlegget dersom det kun er vått. Skal du ut og reise, har blitt syk eller av en eller annen grunn ikke har vaskemuligheter på en stund? Da kan du velge de absorberende engangsinnleggene som kastes etter bruk. Du får likevel glede av tøybleias ekstra gode sikring mot lekkasjer takket være elastikken i bleieskallet. Og om du lurer på hva som er inni innlegget, er det ingen hemmelighet – det står oppgitt på pakka: 9 g bambusviskose, 17-19 g cellulose, 5 g SAP (superabsorberende gele) og 1 g stivelsebasert lim! Flip er også onesize og har knappelukning.


https://www.gasungen.no/flip/


Buttons kjøpsguide

22.05.2017
av Vivian Hartvigsen

Med Buttons alt-i-to-system får du mange muligheter! Buttons består av bleieskall hvor du knepper inn et valgfritt innlegg. Bleieskallene har glatt PUL (laminert polyester) på innsiden. Når det er på tide med bleieskift, kan du bytte ut innlegget dersom det kun er vått og bruke bleieskallet om igjen.

Her får du en komplett oversikt over de forskjellige størrelsene og innleggene du kan velge mellom!

For det første fins det tre forskjellige bleieskall å velge mellom: nyfødt (Newborn - ca. 3-5 kg), Onesize (ca. 4-15 kg) og Super (ca. 5-18 kg). Dersom du ønsker en så økonomisk løsning som mulig, vil Onesize passe de fleste barn fra fødsel til bleieslutt. Det forutsetter en normal til høy fødselsvekt og ikke altfor sen bleieslutt. Som de fleste onesize-bleier vil den kunne være litt stor til å begynne med, men de fleste vokser raskt inn i den. Så vil den kunne være litt snau den siste bleietiden dersom barnet slutter med bleie sent eller er storvokst. Vil du ha en liten, nett bleie som passer ekstra godt den første tiden, kan du velge Nyfødt. Når den er fravokst, kan du gå over til enten onesize eller kanskje Super. Super er en ekstra romslig onesize-bleie som passer fra ca. 5 til 18 kg. Den passer godt til storvokste barn og barn som slutter med bleie litt senere (ca. 2,5-3 år+). Super har dessuten klaffer på innsiden, noe som gjør at du også kan bruke en brettet prefold eller brettebleie som innlegg. Bare å legge dem løst under klaffene, så holder de seg på plass.

Buttons' innlegg fås i mikrofiber, bambusviskose eller en blanding av hamp og bomull med stay dry-overflate. Bambusinnleggene er tykke og gode og består av fem lag bambusviskose/økologisk bomull. Bambusinnleggene krymper til en kortere og bredere fasong enn hampinnleggene. Bambusinnleggene er fine hvis du ønsker kun naturmaterialer, mens hampinnlegget har en overflate som holder seg myk i vask og føles tørrere mot barnets hud. Hamp er også et miljøvennlig materiale som absorberer veldig bra. Mikrofiberinnleggene har en overflate i stay dry-fleece og holder seg myke selv etter mange vask.

Innleggene fås i tre størrelser: S (ca. 4-9 kg), L (ca. 9-15 kg) og XL (ca. 11-18 kg). Til nyfødtbleia passer S-innleggene, mens S og L passer godt i onesizebleia. XL kan også brukes i onesize-bleia, men passer ekstra godt i Super.

Det fins også såkalte nattinnlegg (boostere) som kneppes fast under det vanlige innlegget. Disse har knapper på begge sider og er ment som en "booster" som kombinert med det vanlige innlegget gir ekstra absorberingsevne på natten eller når du vet det blir ekstra lenge til neste bleieskift.

Buttons egne innlegg passer aller best i Buttons' bleieskall, men det er også mulig å bruke alt-i-to-innleggene fra Best Bottom i Buttons' bleieskall, ettersom de har samme type knapper. Her kan du se en sammenligning av alle Buttons' og Best Bottoms innlegg. (Alle innleggene på bildene er ferdig innvasket).

Se hele utvalget av Buttons her!

Nedre Romerike - 2500 kr i tøybleietilskudd

11.04.2017
av Vivian Hartvigsen

Bor du i kommunene Aurskog-Høland, Enebakk, Fet, Gjerdrum, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo, Sørum eller Rømskog? ROAF, som håndterer husholdningsavfallet i disse kommunene, tilbyr opptil 2500 kr i tilskudd til barnefamilier som vil bruke tøybleier. Med omtrent 2000 barn født hvert år i disse kommunene, ville miljøet blitt spart for omtrent 2000 tonn med søppel dersom alle disse brukte tøybleier i stedet for engangs! Sjekk ROAFs nettside for mer informasjon :)